Aktuális

Megpróbáltak a medve elől elmenekülni: tragédia lett a vége a túrának

A reformátusok növelték híveik arányát a válaszadók között a tavalyi népszámlálásadatai szerint

A 2022-es népszámlálás adatai szerint a reformátusok növelték híveik arányát azok körében, akik válaszoltak a vallásosságra vonatkozó kérdésre – emelte ki a Magyarországi Református Egyház Zsinatának kommunikációs szolgálata az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.

A 2022-es népszámlálásnak a Központi Statisztikai Hivatal által nyilvánosságra hozott adataira reagálva azt írták, köszönettel tartoznak mindenkinek, aki a kérdőívek kitöltése során időt és energiát fordított arra, hogy megválaszolja a vallásosságra vonatkozó, nem kötelezően megválaszolandó kérdést is.

A legutóbbi népszámláláshoz képest másfélszeresére, 40 százalékra nőtt az erre a kérdésre nem felelők aránya, ezért a református egyház szerint nem lehet hiteles számot kapni az egyes felekezetek pontos létszámáról. A nem válaszolók ugyanúgy lehetnek vallásosak, mint nem vallásosak, az adatok értékelésekor ezért a válaszadókon belüli számokra és arányokra érdemes támaszkodni – vélekedtek.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelték: a magyar lakosság egyértelmű többsége, 60 százaléka fontosnak érezte, hogy vállalja vallási hovatartozását, és a tőlük kapott válaszokból az látszik, hogy a református egyház növelni tudta híveinek arányát a válaszadók között.

Közleményében a református egyház örvendetesnek nevezte, hogy az adójuk 1 százalékát nekik adók száma folyamatosan növekszik, s ma már csaknem kétszerese a 12 évvel ezelőttinek.

Kapcsolódó tartalom

„A nem válaszolók közé visszahúzódókat, vagy a református identitásukat elvesztők növekvő számát látva ugyanaz marad a feladatunk, mint eddig: hiteles élettel vonzóvá tenni a keresztyén hitet” – írták, hozzátéve, hogy több százezerrel csökkent a magukat nem vallásosaknak nevezők száma is.

„Gyülekezeteink, közösségeink nyitva állnak azok előtt, akik növekvő számban Istent keresik” – olvasható a közleményben.

Ajánljuk még