Aktuális

Tízezrek akarják látni Szoboszlaiékat: elkezdődött a jegyértékesítés, de többórás sorban állás várhat a szurkolókra

Lánczi Tamás: Jó döntés lenne a magyar párt bevonása a szlovák kormányba

Jó döntés lenne az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség bevonása a szlovák kormányba, mert a magyarok kompromisszumképesek – hangsúlyozta Lánczi Tamás politológus az M1 hétfő délelőtti műsorában.

Lánczi Tamás a szombati szlovákiai parlamenti választással kapcsolatban azt mondta, hogy jelenleg Robert Fico pártja tűnik a legnépszerűbbnek, de várhatóan nem tud abszolút többséget szerezni, koalíciós kormányt kell alakítani, és több pártot is be kell vonni.

A magyar párt bevonása pedig elég jó döntés lenne, mert a magyarokkal könnyű megegyezni, nem ideológiai kérdésekről folyna velük a vita, hanem pragmatikus dolgokat kérnének, például az oktatás helyzetének rendezését, és fejlesztések elindítását

– vélekedett a politológus.

Lánczi Tamás arról beszélt, hogy az elmúlt években a felvidéki magyaroknál volt némi elbizonytalanodás politikai téren, de végre felismerték, hogy olyan magyar képviselők kellenek a pozsonyi parlamentbe, akik vállalják a magyarságukat, nemzeti színekben indulnak, egyértelműen a magyarokat képviselik, nem próbálnak megfelelni a szlovák belpolitikai elvárásoknak, és nem akarnak a szlovákokhoz szólni. A Szövetség pedig éppen ilyen – mondta a politológus.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette:

a Szövetségnek az is előnyt jelent, hogy mivel eddig nem volt része a szlovák belpolitikának, még nincs lejáratva, hanem tiszta erő.

Lánczi Tamás szerint fontos, hogy szuverenista erők jussanak hatalomra Szlovákiában, amelyek nem hagyják, hogy globalista erők játsszanak az országgal. Robert Fico pedig ilyen, keménykezű ember, aki képes lenne rendet csinálni – fogalmazott a politológus.

Kapcsolódó tartalom

Öllős László politológus a szlovákiai Somorjáról az M1-nek nyilatkozva azt hangoztatta, hogy amikor volt magyar párt a pozsonyi parlamentben, akkor sokkal jobban tisztelték a magyarokat Szlovákiában. Arra a kérdésre, hogy a fiatalokat a kampányban mennyire sikerült megszólítani, azt mondta: bár a hagyományos kampányrendezvények kevésbé vonzzák a fiatalokat, az interneten keresztül el lehet érni őket.

Lánczi Tamás a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, hogy a szombati választáson alacsony részvételt jósolnak, ugyanis „apátia” tapasztalható a választók részéről, mégpedig azért, mert a teljes szlovák elit lejáratta magát az elmúlt években.

Ugyanakkor ez nagy lehetőséget jelent a magyar pártnak, amely még hiteles, a helyi politikai életben nagyon sikeresen tevékenykedett, és a helyi önkormányzati választáson is jól szerepelt

– fűzte hozzá a politológus.

Lánczi Tamás azt is mondta, hogy ha a magyar párt bejut a parlamentbe, akkor akár a mérleg nyelve is lehet a kormányalakításnál, valamint kitért arra is, hogy a magyarok eddig mindig stabilizáló erőként hatottak a kormányban.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Lánczi Tamás politológus az M1 Ma reggel című műsorában

Ajánljuk még