Időjárás

Elfújja a felhőket a szél, visszatér a virágpollen-csalogató napsütés

Magyarország függetlenségét minden eszközzel meg kell óvni – szuverenitásvédelmi törvénycsomagot nyújtanak be a kormánypártok

| Szerző: hirado.hu
Magyarország függetlenségét minden eszközzel meg kell óvni – közölte a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában a baloldal külföldi kampánytámogatása kapcsán. Kocsis Máté megerősítette, hogy a kormánypártok ősszel szuverenitásvédelmi törvénycsomagot nyújtanak be a parlamentnek. Az a cél, hogy számonkérhetők legyenek azok az álcivil szervezetek, amelyeket külföldről pénzelnek.

Karácsony Gergely nem látja saját felelősségét a korábbi miniszterelnök-jelöltségét támogató szervezet finanszírozásában. A főpolgármester a baloldali Hírklikk műsorában nyilatkozott. Bár az interjúban először azt mondta, nem hajlandó magyarázkodni, végül mégis több mint 1tíz percig beszélt a mozgalmáról. Azt állította,

a kampányát szponzoráló szervezet pénzügyeivel minden rendben volt.

Kapcsolódó tartalom

Új, gyűrődésmentes, egymáshoz tapadt bankók, több esetben egymás utáni sorszámozással – az OTP-jegyzőkönyv szerint ilyen bankjegyek kerültek elő azokból a bizonyos ládákból, amelyekben a Karácsony Gergely mozgalmának szánt adományokat gyűjtötték. Az egyik, mindössze 30-szor 30 centiméteres dobozba például a dokumentumok alapján összesen csaknem 4000 darab papírpénzt zsúfoltak be.

Így gyűlt össze – legalábbis Karácsony Gergely és a mozgalom képviselőinek állítása szerint – az a több mint 500 millió forint, amelyet a szervezet képviselőjeként a párbeszédes Perjés Gábor több alkalommal főként euróban és dollárban vitt a bankba.

Karácsony Gergely és Perjés Gábor eddig nem adott érdemi magyarázatot arra, hogyan gyűlhetett össze ekkora összeg pusztán mikroadományokból, ahogy állítják. Az újságírók hiába kérdezték mindkettőjüket.

Kapcsolódó tartalom

Karácsony Gergely ismét hazugságspirálba került: először letagadta, hogy tudna a pénzről, aztán adománygyűjtő ládákról beszélt, most pedig már lejáratókampányt emleget” – fogalmazott a XXI. Század Intézet elemzője a Kossuth Rádióban. Nagy Ervin hangsúlyozta:

a főpolgármestertől eddig csak életszerűtlen magyarázkodást hallani az ügyben, amely már saját politikai szövetségeseinek is kellemetlen.

Magyarország függetlenségét minden eszközzel meg kell óvni a külföldi befolyásszerzési kísérletektől – közölte a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté hangsúlyozta: a jövőben azokra a civil szervezetekre, amelyek választáson indulnak,

ugyanazok a szabályok vonatkoznának az elszámolás és a finanszírozás terén, mint a pártokra.

Kapcsolódó tartalom

„A célunk, hogy azokat a szervezeteket, amelyeket kifejezetten politikai célra külföldről pénzelnek vagy azokat a pártokat, személyeket, akik Karácsony Gergely környékén is felbukkantak, mindenképpen számonkérhesse a jövőben a törvény” – fogalmazott Kocsis Máté.

Kocsis Máté szerint a tervezet kidolgozása folyamatban van, azt még a parlament őszi ülésszakában benyújtják az Országgyűlésnek.

Az ügy kirobbanása óta a pénzintézet mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás és pénzmosás gyanúja miatt indított nyomozást.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még