Gyász

Elhunyt a legendás operaénekes

Jó hírek érkeztek az esztergomi robbantásban megsérült tűzoltókról és TEK-esekről

Elhagyhatták a kórházat az esztergomi robbantásban megsérült tűzoltók, és a terrorelhárítók állapota is jelentősen javult – értesült a Magyar Nemzet. Szerda este egy fenyegetőző férfi éppen akkor robbantotta fel a házát, amikor a Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósai megpróbáltak behatolni. A robbantás miatt egy terrorelhárító életét vesztette, tizenegyen megsérültek. A robbantó szintén meghalt.

Pénteken is nagy erőkkel zajlott a mentés Esztergom külvárosában annál a háznál, ahol a pusztító robbanás történt szerda este. A környék két nappal a tragédia után is hermetikusan le van zárva, a rendőrök csak a lakcímmel rendelkezőket engedik be az utcákba. A hatóságok a legapróbb részletekig átvizsgálják a családi házból megmaradt romokat, ami nem egyszerű feladat.

A detonáció egy ritkán lakott területen történt, a robbantó ugyanis a helyiektől elszeparáltan élt.

Az ott élők közül többen is furcsának tartották a férfit. „Háborúra vagy mire készült, de halmozta az élelmiszert. Nem is tudom… furcsa volt nagyon” – mondta egy helybéli nő.

Kapcsolódó tartalom

A környéken élők közül sokan hallották a hatalmas robbanást, majd a szirénák hangját. Sokan még egy nappal a történtek után sem tudtak felocsúdni.

Az M1 Híradó információi szerint a gázrobbanást szándékosan előidéző ​​férfit körözték, a közösségi oldalán pedig fajgyűlölő nézetekre utaló bejegyzések is szerepeltek.

Sajtóinformációk szerint komoly anyagi gondokkal küzdött, közműtartozásai miatt már korábban lefoglalták az autóját. A tragédia napján is pénzügyi gondjai miatt fenyegetőzött.

A túsztárgyaló próbálta meggyőzni az agresszív férfit, hogy működjön együtt a hatóságokkal, majd a TEK a sikertelen tárgyalások után úgy döntött, hogy behatol az épületbe. A férfi ekkor robbantotta fel a házat.

Kapcsolódó tartalom

A detonáció következtében a robbantó mellett a TEK egyik munkatársa is életét vesztette, több rendőr és tűzoltó pedig súlyosan megsérült. A Híradó szerint többen csonttöréseket és égési sérüléseket szenvedtek.

Pénteken három tűzoltó elhagyhatta a kórházat, és az ott ápolt kommandósok állapota is sokat javult.

A Terrorelhárítási Központ megalakulása óta eltelt több mint tíz évben még egyszer sem történt az esztergomihoz hasonló tragédia – mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az M1-en.

Ezek a férfiak és nők ezt a munkát vállalják. Nap mint nap az életüket teszik kockára minden ilyen beavatkozás során. Nagyon sokszor nem hallunk hírt az egyszerűen megoldódó problémákról, de ezek olyan ügyek, hogy bármikor eszkalálódhatnak. Itt is láthatóan nem úgy készültek a TEK- esek, hogy egy ilyen fajta eszkalálódó helyzettel néznek szembe, mert a túsztárgyaló órákon át kapcsolatban állt az elkövetővel, igyekezvén kitapogatni, hogy vannak-e gyenge pontjai, amin keresztül meg lehet közelíteni” – mondta Horváth József.

Kapcsolódó tartalom

Sajtóhírek szerint a robbantásban fiatalon elhunyt Kónya Gábor Lajos törzszászlós hét éve szolgált a TEK-nél, két kisgyermek édesapja volt. Az elhunyt terrorelhárítót hősi halottá nyilvánították és soron kívül előléptették rendőr főhadnaggyá.

Kiemelt kép: Tűzoltóautó a rendőrségi kordonnál egy robbantás helyszíne közelében Esztergom külterületén 2023. szeptember 21-én. Az előző nap rendőri intézkedés közben egy körözés alatt álló férfi gázrobbanást idézett elő (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánljuk még