Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Pénzmosás miatt vizsgálódik a NAV Karácsony Gergely mozgalmánál

| Szerző: hirado.hu
Pénzmosás miatt is vizsgálódik a NAV Karácsony Gergely mozgalmánál – tudta meg a Magyar Nemzet. Az adóhatóság július óta költségvetési csalás gyanújával is nyomoz a 99 Mozgalom ellen. A szervezet számlájára érkezett, ötszázmillió forintot is meghaladó, jórészt valutában érkezett pénzekkel kapcsolatban az OTP is a hatósághoz fordult, mert súlyos kétségek merültek fel a befizetéseket igazoló jegyzőkönyvekkel kapcsolatban.

A költségvetési csalás mellett már a pénzmosás gyanúját is vizsgálja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – tudta meg a Magyar Nemzet, ami a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom átláthatatlan pénzügyeivel kapcsolatban indult. A lapnak az eljárás tényét a Fővárosi Főügyészség megerősítette.

A főpolgármester korábban többször is azt állította: mikroadományokból finanszírozták a mozgalma 2022-es országgyűlési kampányát. Egy titkosszolgálati vizsgálat azonban kiderítette: a főpolgármester által alapított álcivil szervezetnél félmilliárd forint landolt készpénzben, amit Perjés Gábor, Karácsony párbeszédes párttársa fizetett be egy bankszámlára forintban, euróban és angolt fontban.

Kapcsolódó tartalom

A rendkívüli bevételekről a balliberális városvezető először azt állította, kis ládikákban gyűjtötték: „jogszerű, de anonim módon gyűjtöttünk adományokat.

Később már azon poénkodott, hogy a ládikák nem is voltak olyan kicsik, amit az OTP Bank napokban tett hatósági bejelentése is tételesen cáfol.

A Magyar Nemzet szerdán arról számolt be, hogy birtokukba került az a feljelentés, amelyet a pénzintézet tett ismeretlen tettes ellen, hamis magánokirat felhasználása miatt. A dokumentumból pedig kiderült: a Karácsony Gergely mozgalmának számlájára beérkezett 526 millió forintot befizető Perjés többször is olyan jegyzőkönyveket adott át az OTP-nek, amelyek adománygyűjtő ládák felnyitásáról szóltak. Az egyikben többek között az szerepelt, hogy a kis ládikába 3811 bankjegyet préseltek bele. Ráadásul a pénzek annyira újak voltak – elsősorban az euróbankjegyek –, hogy több esetben össze voltak ragadva, illetve egymás utáni sorszám szerepelt rajtuk.

Karácsony Gergely folyamatos tagadásban volt a botrányról. Közösségi oldalán most is azt állítja: az OTP feljelentésének közreadása a közpénzből fizetett politikai propaganda része.

Egyre mélyebbre süllyed Karácsony Gergely a mozgalmához köthető adományok ügyében – mondta Pálfalvi Milán az M1-en. A Nézőpont Intézet elemzője úgy fogalmazott: a politikai korrupció mostanra már nemcsak felvetésként, hanem akár konkrét vádként is felróható a balliberális főpolgármesternek.

Kapcsolódó tartalom

Itt egy olyan politikai korrupciót láthatunk, hogy külföldről a magyar szuverenitást próbálták gyakorlatilag megtámadni, és ebben az úgynevezett dollárbaloldal partner volt a Soros György-féle és az amerikai érdek mentén, és én azt gondolom, ez az, amit nem szabad megengedni, és a magyar szuverenitást a kormánynak, illetve nyilván itt a nyomozó hatóságoknak is meg kell védenie” – mondta a Nézőpont Intézet elemzője.

Miközben a főpolgármester ragaszkodik a nyilvánvaló hazugságához, hogy mikroadományokból finanszírozta a kampányát, addig az OTP feljelentésében egészen konkrét állítások szerepelnek

– közölte Facebook-videójában Hollik István. Ebben a Fidesz kommunikációs igazgatója felszólította Karácsonyt Gergelyt, hogy valljon színt: honnan származik a 99 Mozgalom pénze.

Tehát a főpolgármesternek a korábbi állításával ellentétben tudnia kell, hogy honnan származik a pénz. Úgyhogy, kedves főpolgármester úr, a hazugságok és mellébeszélés helyett legyen kedves, álljon elő a farbával, és mondja el végre, kitől származik a kötegelt euró” – mondta Hollik István.

A Magyar Nemzet szerint nem elhanyagolható körülmény, hogy a feljelentés szerint a befizetések rendre megegyeztek az egyesület egyik kiemelt partnere részére történő átutalások összegével. A lap szerint feltehetően a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat-csoportról lehet szó.

Ajánljuk még