Rendkívüli

Kiderült, ő robbantott Esztergomban

Négy és fél óráig tárgyaltak a robbantóval Esztergomban, de végül egy flexszel vágta el a gázpalackot

| Szerző: hirado.hu
A tárgyalás több mint négy és fél óráig tartott, és végül egyetlen kommandós sem tudott belépni az épületbe, mert a robbantó egy flexszel – vélhetően – egy gázpalackot átvágott. A robbanás akkora erejű volt, hogy az ajtóban álló rendőrök 8–10 métert repültek egy tóba, illetve a tó partjára. Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója többek között arról számolt be csütörtök délután, hogy kollégái minden szakmai protokollt betartottak, és az Esztergom külterületén történt robbantás egyértelműen szándékos volt és az élet ellen irányult.

Az ügyészség szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai minden szakmai protokollszabályt betartottak a szerdai esztergomi akciónál, amelyben életét vesztette egy rendőr – mondta a TEK főigazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Ahogy arról korábban beszámoltunk,

Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki Kónya Gábor Lajos törzszászlóst, a TEK Műveleti Igazgatóság műveleti tiszthelyettesét,

aki szerdán Esztergomban életét vesztette, amikor egy férfi szándékosan robbantott.

Kapcsolódó tartalom

A robbanás során az elhunyt kommandóson kívül még nyolc rendőr és három tűzoltó sérült meg. A sérültek többsége sürgősségi ellátásukat követően már otthonában lábadozik, öten vannak még kórházban. Közülük egy rendőr állapota súlyos, de nem életveszélyes, őt intenzív osztályon ápolják, lélegeztetőgépen van. Négy másik rendőrnek nyolc napon túl gyógyuló sérülései vannak, valamennyiük állapota stabil.

A TEK munkatársa mellett a robbantó is meghalt.

A férfi ellen körözés volt érvényben becsületsértés miatt, és hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt is zajlott ellene eljárás

Hajdu János arról tartott sajtótájékoztatót, hogy pontosan mi történt a helyszínen szerda délután, illetve az esti, éjszaki órákban.

Kapcsolódó tartalom

Az Esztergomban történt robbantás egyértelműen szándékos volt és az élet ellen irányult – jelentette ki a TEK főigazgatója.

Hajdu János hangsúlyozta, hogy kollégái minden szakmai protokollt betartottak. Úgy fogalmazott: 4 és fél órás túsztárgyalás után döntöttek úgy, hogy a mindvégig agresszív férfit kihozzák az épületből, ahol akkor már kisebb tüzeket gyújtott. Végül egyetlen kommandós sem tudott belépni az épületbe, mert a robbantó egy flexszel – vélhetően – egy gázpalackot átvágott.

A robbanás akkora erejű volt, hogy az ajtóban álló rendőrök, illetve kommandósok 8–10 métert repültek egy tóba, illetve a tó partjára. Voltak, akiket az épület romjai részben maguk alá temettek – számolt be a TEK főigazgatója.

A kiemelt képen: Rendőr egy robbantás helyszínén Esztergom külterületén 2023. szeptember 20-án. Egy rendőr meghalt, miközben intézkedtek egy családi háznál, ahol a fenyegető vélhetően egy gázpalackot robbantott fel. A robbantás során 8 ember sérült meg súlyosan. A robbantásban maga az elkövető is meghalt. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még