Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Háromszáz millió forintos ipari csarnok épül Békésen

Háromszáz millió forint uniós támogatásból épül új, 650 négyzetméteres ipari csarnok Békés vármegye névadó településén – közölte az önkormányzat.

A forrást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből nyerték el. Ebből az önkormányzat egy saját tulajdonú telken nyolc, egyenként 81,5 négyzetméter alapterületű csarnokegységet épít fel, és felújít egy a telken található, jelenleg kihasználatlan irodaépületet.

Kálmán Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, a városi inkubátorház jól működik, folyamatos a telt ház, ezért vált szükségessé, hogy egy újabb csarnok épüljön. A területen az előző uniós ciklusban hűtőházat fejlesztettek, tehát azt mindig is ipari célokra szánták – közölte.

A projekt megvalósításával az önkormányzat a helyi vállalkozások infrastruktúrafejlesztéssel járó ingatlanfejlesztését kívánja átvállalni.

A fogadóépület teljes tetőszerkezete alkalmas lesz napelemek telepítésére, így annak hőenergia-igényét 50 százalékot meghaladó mértékben megújuló energiával lehet majd biztosítani.

A megépülő üzemcsarnokot vállalkozások részére szeretnék bérbe adni.

A tervek elkészültek, engedélyeztetés alatt állnak a Magyar Államkincstárnál, ezután lehet kiírni a közbeszerzést a kivitelezésre – tette hozzá a mintegy 18 ezer lakosú város vezetője.

A projekt várhatóan 2026 elején zárul.

Ajánljuk még