Aktuális

Egy cipőnyom buktatta le a 24 éves nő gyilkosát

„Brüsszel elárult minket” – Traktorokkal, kombájnokkal vonultak fel a magyar gazdák a magyar–ukrán határon

Traktorokkal, kombájnokkal vonultak fel, Brüsszel ellen tüntettek a magyar gazdák a magyar–ukrán határon vasárnap. Szerintük Brüsszel semmibe veszi a megélhetésüket, azzal, hogy feloldotta az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat, így az olcsó és silány minőségű ukrán termény akadálytalanul áraszthatja el az európai piacot. A magyar kormány ugyan azonnal lépett és megtiltotta az importot, de a gazdák szeretnék, ha az Európai Unió is a saját érdekeit venné figyelembe, nem pedig az Ukrajnában termelő külföldi óriáscégekét.

Brüsszel ellen tüntettek a gazdák, több százan tiltakoztak a záhonyi magyar–ukrán határ közelében az Európai Bizottság pénteki döntése ellen, amellyel a bürokraták eltörölték az ukrán gabona behozatali tilalmát.

Kapcsolódó tartalom

Az ország minden vármegyéjéből traktorokkal, kombájnokkal és teherautókkal érkeztek a gazdák, hogy a békés demonstrációval gátat szabjanak az ukrán gabona beáramlásának.

A tömeg transzparensekkel, táblákkal és zászlókkal is üzent az Európai Bizottság döntéshozóinak. Több táblára is azt írták: „Brüsszel elárult minket.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke beszédet mond az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetésen (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A gazdák szerint az unió vezetése érzéketlenül kezeli a problémát, és úgy érzik, az ilyen intézkedésekkel ellehetetlenítik és semmibe veszik a megélhetésüket.

Ha kell, ki is megyünk Brüsszelbe és elmondjuk személyesen is ezt a problémát, hogy miben vagyunk, mert ők egyáltalán nem érzékelik ezt a helyzetet, de mi nagyon súlyos árat fizetünk, meg a magyar családok, akik ebből élnek” – mondta Nyavádi Tamás családi gazdálkodó.

Mások arra figyelmeztettek, hogy az ukrán gabona beengedésével olyan termékek fognak jönni, amelyek nem csak rossz minőségűek, de azt sem tudni róluk, hogy genetikailag módosítottak-e, és milyen vegyszerekkel kezelték őket.

Kapcsolódó tartalom

Nem szabad hagyni, hogy a külföldi ukrán kukoricát, gabonát, napraforgót, szennyezett árut, ami teli van vegyszerekkel, beengedjük a magyar feldolgozó iparba és piacba, mert így a magyar embereket és a saját egészségünket is károsítjuk” – mondta Szilágyi Mihály termelő.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági kamara elnöke kiemelte: a gazdák nem az ukrán emberek ellen demonstrálnak, hanem a külföldi tulajdonú Ukrajnában lévő óriásvállalatok ellen, akiknek a kijáró emberei Brüsszelben vannak.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke azt mondta: Brüsszel hatalmas hibát vét, amikor vámmentesen, ellenőrizetlenül beengedi az ukrán termékeket, ráadásul a bürokraták ránk is zúdítják a 42 millió hektáros ukrán mezőgazdaságot. Hangsúlyozta: a gazdák kiállnak a magyar kormány mellett és nyílt levélben fordulnak Brüsszelhez.

Kapcsolódó tartalom

Politikai köntösbe bujtatott piacszerzési akció zajlik, ugyanis az ukránnak nevezett gazdák valójában amerikai, szaúdi és holland cégek, illetve befektetők – mondta Nagy István agrárminiszter a Kossuth Rádióban. Kiemelte, felháborító, ahogy az egész ügy zajlott, ugyanis Ursula von der Leyen nem az uniós miniszterek bevonásával döntött, hanem Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel állapodott meg.

Nagy István hozzátette, a kormány kitart a magyar gazdák védelme mellett és fenntartja a behozatali tilalmat.

Ajánljuk még