Aktuális

Hollik István: A háborúpártiak megint közelebb tolták Európát a háborúhoz

Államtitkár: A református egyház bátorságát jelzi az óvodaépítési program

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint a református egyház bátorságát jelzi az óvodaépítési program kezdeményezése, amit a katolikusok és az evangélikusok is követtek.

Soltész Miklós a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramja keretében megvalósult berettyóújfalui Szivárvány Református Óvoda átadásán, a Tiszántúli Református Egyházkerület regionális zárórendezvényén hétfőn azt mondta, a program keretében az országban 66 óvodát adtak át, ebből 46 új építésű. A legtöbb intézmény a tiszántúli egyházkerületben épült – tette hozzá.

Az egyház által megvalósított program ugyanakkor nemcsak fizikai, hanem lelki, szellemi építkezés – hangoztatta az államtitkár, megemlítve, hogy a református egyház 1999-ben nevezte el a régi óvodát a szivárványról, akkor, „amikor még nem volt jele az újkori szivárványmozgalomnak”.

Hozzáfűzte: a szivárvány a szövetségkötés szimbóluma. Kérte és biztatta szülőket:

„ne üljenek fel új szivárványos dolgoknak, azok a gyerekeket tönkreteszik”.

Kapcsolódó tartalom

„Vegyük vissza a szivárvány értékét”, jelét, mert az örök: több ezer éves, a teremtett világnak, a „teremtett környezetünknek” az alapja – hangoztatta.

Soltész Miklós kérte az óvodapedagógusokat, hogy a szülőkkel és a református egyházzal egységben és szövetségben, a szülőket pedig, hogy az óvoda dolgozóival és a református egyházzal, lelkészeivel szövetségben neveljék a gyerekeket.

Ha ez sikerül – tette hozzá –, akkor „mindenféle őrülettel, mindenféle, a teremtett világ elleni küzdelemmel szemben fel tudjuk venni a versenyt, a küzdelmet”.

Vállaljuk mind a családokért, mind a teremtett világért, mind a keresztény értékekért azt a szövetségkötést, amiért építjük ezeket az óvodákat” – biztatta a berettyóújfalui óvoda átadásán jelen lévőket az államtitkár.

Kapcsolódó tartalom

Fekete Károly tiszántúli református püspök jelezte: az országban 35 milliárd forintot fordítottak a beruházásokra, ebből egyházkerületükben

10,8 milliárd forintból 23 óvoda épült, illetve újult meg az elmúlt négy esztendőben.

A püspök az óvodai munka alapjának a Jézustól tanult figyelmes, kereső és közösségteremtő szeretetet és a szelíd jószívűséget nevezte. Azt mondta, az „anyaszentegyházban a teremtő Isten mennyei örömének alanyai lehetünk”, az új óvoda birtokbavétele örömet szül, hozzájárul, hogy az „öröm ne zárványosodjon el”, hanem alapérzéssé váljon.

Vitányi István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az óvoda a jövő közösségéé;

akik óvodát építenek, bíznak a jövőben, jövőt építenek.

Muraközi István (Fidesz-KDNP), Berettyóújfalu polgármestere a település és a református egyház régmúltban gyökerező és ma is virágzó együttműködését méltatta.

Hegymegi Enikő óvodavezető jelezte: az új egyházkerületi óvodában 4 csoportban 120 gyereket tudnak elhelyezni. A beruházás 769 millió forint kormányzati és zsinati támogatásból, 155 milliós egyházkerületi forrásból valósult meg az önkormányzat által adományozott területen.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Soltész Miklós beszédet mond a megújult Szivárvány Református Óvoda átadásán Berettyóújfaluban 2023. szeptember 18-án. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ajánljuk még