Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Nyolc éve volt a röszkei ostrom, de a déli határzár elleni támadások azóta is rendszeresek

| Szerző: hirado.hu
Az elmúlt években egyértelművé vált a migránsok számára, hogy tiltott az illegális határátlépés Magyarországon, ennek ellenére tömegével, előre megszervezett módon, és egyre agresszívebben próbálkoznak.

A magyar kormány 8 éve folyamatosan és komplexen kezeli a helyzetet, azonban rengeteget változtak mind az embercsempészek, mind a migránsok módszerei. Éppen ezért

nem csak határvadászokkal erősítették meg a határvédelmi kerítést, hanem átépítették a biztonsági határzárat, hogy nehezebben lehessen átvágni vagy átmászni rajta

– mondta az M1 tudósítója, Huszár Tamás, aki a helyszínről jelentkezett.

A tudósító hozzátette, napi szinten folyamatos munkát és költségeket generál a kerítés védelme. Van olyan, amikor 100-200 fős csoportok támadják, és az elmúlt időszakban még az is előfordult, hogy 19 különböző helyszínen próbáltak meg átjutni rajta a migránsok.

Kapcsolódó tartalom

A 175 kilométeres biztonsági határzáron nem állhatnak méterenként határőrök, ezért kamerákkal is figyelik azt – emelte ki Huszár Tamás.

Az elmúlt években egyértelművé vált a migránsok számára, hogy tiltott az illegális határátlépés Magyarországon,

ennek ellenére tömegével, előre megszervezett módon, és egyre agresszívebben próbálkoznak.

Napi szinten a legnehezebb problémát az okozza a hatóságoknak, hogy a helyiek biztonságérzetét fenntartsák. Ez különösen nehéz annak fényében, hogy néhány kilométerre a Vajdaságban napi szinten fegyveres inzultusok érik a lakosságot.

A migránsok között a nyugat-balkáni útvonal a legnépszerűbb továbbra is, így most a legnagyobb migrációs nyomás a szabadkai és a környékbeli erdőkre, valamint a közeli településekre tevődött át – jelentette Mészáros György tudósító, a határ másik oldaláról, Horgosról.

Becslések szerint legalább 3 ezer migráns tanyázhat a migránstáborokban, az erdőkben, illetve a hajdújárási és királyhalmi gyümölcsökökben, szántóföldeken, vagy elhagyatott tanyákon.

Migráns bandavezérek gyakorlatilag kiképzik ezeket a migránsokat a magyar határkerítés megrohamozására, létrákkal, illetve drótvágókkal látják el őket.

Kapcsolódó tartalom

Hatalmas üzlet lett a fegyvercsempészet is, ezért nem csoda, hogy mindennapossá vált a lövöldözések a Vajdaságban. Az itteni emberek hatalmas félelemben élnek, hiszen nemrég még kézigránátok is robbantak.

A szerb rendőrség rendszeresen akciózik, de nem tudják a befogadóközpontokban tartani a bevándorlókat – hangsúlyozta Mészáros György.

Kiemelt kép: illusztráció

Ajánljuk még