Aktuális

Orbán Viktor az Egyesült Államokba látogat, Donald Trump is fogadja

Kiszelly Zoltán: Az őszödi beszéd visszamenőlegesen is igazolta azokat a gyanúkat, hogy az akkori balliberális kormány „trükkök százait” vetette be a választások megnyerése érdekében

| Szerző: hirado.hu
Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után az egész politikai osztályt próbálta felelőssé tenni ezekért a dolgokért, amik a beszédben elhangzottak, illetve a kormányzati megszorító politikában megjelentek – mondta a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója az M1 háttérműsorában. A szakértő arról is beszélt, hogy a bukott miniszterelnök ugyan igyekezett tompítani a beszéd tartalmát, élét, ám mindez nem akadályozta meg azt, hogy a magyar baloldal a következő években lejtmenetbe kerüljön.

A híres beszéd közvetlenül a választások után, 2006 májusában hangzott el Balatonőszödön a szocialista frakció kihelyezett ülésén. Ez egy második beszéde volt Gyurcsány Ferencnek aznap, melyben nyomatékosítani szerette volna a frakció tagjaiban, hogy a megnyert választások után a helyzet sokkal rosszabb, és megszorításokat kell eszközölniük – mutatott rá Kiszelly Zoltán.

A szakértő kifejtette, a bukott miniszterelnök a többes szám első személyt használta,

így próbálta meg később az egész politikai osztályt felelőssé tenni azokért a dolgokért, amik a beszédben elhangzottak, illetve a kormányzati megszorító politikában megjelentek,

ugyanakkor a kontextusból egyértelműen kiderül, valójában a szocialista-szabaddemokrata kormányra gondolt. Ez egy védekezési stratégia volt Gyurcsány részéről, hogy a beszéd tartalmát, élét, üzenetét tompítsa.

A politológus hozzátette:

a nyilvánosságra került beszéd visszamenőlegesen is igazolta azokat a gyanúkat, hogy az akkori balliberális kormány „trükkök százait” vetette be a választások megnyerése érdekében.

Kapcsolódó tartalom

Nagyon sok spekuláció van azzal kapcsolatban, hogy ki készíthette a felvételt, ám erről pontos információkkal továbbra sem rendelkezünk. Mint fogalmazott: ami bizonyosnak látszik, az az, hogy nem kívülről vették fel Gyurcsány szavait, hanem valaki a teremben vagy annak közvetlen közelében rögzítette azokat.

Kiszelly Zoltán felidézte, már a kiszivárgás napján spontán tüntetések voltak országszerte, Budapesten a Kossuth téren alakult ki egy olyan tüntetési helyszín, ahol folyamatos tüntetés volt. Ezt követően a baloldal lejtmenetbe került, október elején az önkormányzati választásokat a Fidesz utcahosszal megnyerte, olyan korábbi baloldali fellegvárakat is meg tudott hódítani, amiket korábban nem – mutatott rá.

A rendőrterrorral kapcsolatban a szakértő elmondta, 2006. október 23-án a Fidesz békés nagygyűlésének résztvevőit a készenléti rendőrség emberei azonosítójel nélkül, viperával és más meg nem engedett eszközökkel ütötték-verték, miután a városban egész nap randalírozó csoportokat „rájuk tolták”, komoly zavart keltve ezzel.

A politológus hangsúlyozta:

a magyar demokrácia mélypontja volt 1990 óta, hogy lovasrohamot vezényeltek a békés tüntetők ellen, könnygázt vetettek be ellenük, vagy éppen hogy gumilövedékkel lőttek szemmagasságban

– volt olyan, akinek a fél szemét kilőtték így.

Ezt követően voltak perek, amikor az akkori rendőri vezetőket felelősségre vonták – mondta a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még