Időjárás

Jól indul a hét: napos, száraz időre számíthatunk

A záhonyi határnál tüntettek a magyar gazdák az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő brüsszeli döntés ellen

| Szerző: hirado.hu
Tüntetésbe kezdtek a magyar gazdák a magyar-ukrán határon Záhonynál. Traktorokkal, kombájnokkal és más munkagépekkel vonultak fel. A megélhetésükért aggódnak, amit szerintük Brüsszel semmibe vesz. Az Európai Bizottság péntek esti döntésével ugyanis feloldotta az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat. Vagyis mostantól újra eláraszthatja az európai piacot az olcsó és silány minőségű ukrán termény. A magyar kormány azonnali rendeletben, saját hatáskörben továbbra is megtiltotta az importot, sőt kiterjesztette azt. A gazdák szeretnék, ha az Európai Unió a saját érdekeit venné figyelembe, nem pedig az Ukrajnában termelő külföldi óriáscégek érdekeit.

A Resilient Africa szeptember 10-én, az Aroyat  pedig három nappal később haladt át a Boszporuszon. A Palau zászlaja alatt közlekedő teherhajók célja az ukrajnai Csornomorszk kikötője, ahol 20 ezer tonna ukrán gabonát akarnak berakodni.

Vagyis úgy tűnik,

Kijev mindent megtesz azért, hogy kijuttassa gabonáját az országból, még akkor is, ha Moszkva többször is figyelmeztette, hogy a szállítóhajóit célpontnak tekinti.

Brüsszelnek megfelel, ha ömlik az olcsó ukrán gabona az európai piacokra, viszont az Ukrajnával szomszédos országok termelői szenvednek a rossz minőségű, az EU-s szabályoknak nem megfelelő dömpingáru miatt.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Unió ugyan májusban engedélyezte Magyarországnak, Lengyelországnak, Szlovákiának, Romániának és Bulgáriának, hogy megtiltsa az ukrán gabonaimportot, viszont az

Európai Bizottság pénteken úgy döntött, feloldja a tilalmat.

Vagyis a bürokraták ismét szabad utat nyitottak, hogy a megbízhatatlan ukrán gabonatermékek, elárasszák a szomszédos országokat, ezzel veszélybe sodorva az ottani termelők megélhetését. A tilalom feloldásának hírére mások mellett a Magyarország is nemzeti hatáskörben meghosszabbította az ukrán gabona behozatali tilalmát, sőt a magyar kormány további termékeket is embargó alá vont.

Brüsszel nemtörődömsége miatt magyar gazdák tucatjai kezdtek tüntetésbe a záhonyi határátkelőnél.

Már kora délelőtt óriási tömeg gyűlt össze az ország minden vármegyéjéből traktorokkal, kombájnokkal és teherautókkal, hogy a demonstrációval gátat szabjanak az ukrán gabona áramlásának.

Kapcsolódó tartalom

Brüsszel visszaél az emberek jószándékával és olyan intézkedéseket hoz, amelyek nem az európaiak érdekeit szolgálják – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Győrffy Balázs kiemelte: a gazdák nem az ukrán emberek ellen demonstrálnak, hanem a külföldi tulajdonú, Ukrajnában lévő óriásvállalatok ellen, akik – mint fogalmazott – kijáró emberei Brüsszelben vannak.

Gondoljuk már végig! Kinek az érdekeit képviselik, az általunk befizetett euróösszegekből a bürokraták, akiknek a mi érdekeinket kellene képviselni? A mi érdekeinket kellene, hogy képviseljék, nem a gigavállalkozásoknak az érdekeit. Azt gondolom, eljutottunk odáig, hogy elég volt. Nevezzük nevén a gyereket” – fogalmazott Győrffy Balázs.

A magyar gazdák elvárják Brüsszeltől, hogy ne légből kapott ötletek alapján intézzék Európa sorsát, hanem szakmai alapokon. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnök szerint Brüsszel jelenlegi politikája az Európai Unió alapértékeit veszélyezteti.

Amikor az unió tagjai lettünk, akkor volt bennünk egy nagy illúzió, hogy sokat kell dolgozni, de sikeresek leszünk, biztonság és stabilitás lesz. Ez az, amit most elvettek tőlünk. A biztonságot, a stabilitást

– jelentette ki Jakab István.

Politikai köntösbe bujtatott piacszerzési akció zajlik, ugyanis az ukránnak nevezett gazdák valójában amerikai, szaúdi és holland befektetők – erről az agrárminiszter beszélt a Kossuth Rádióban. Nagy István kiemelte: felháborító, ahogy az egész ügy zajlott, ugyanis az Európai Bizottság elnöke nem tárgyalt az uniós miniszterekkel, hanem Volodimir Zelenszkijjel állapodott meg.

Jelezték, hogy Ursula von der Leyen felhívta Zelenszkij elnököt és megállapodtak. De mielőtt egyáltalán tájékoztatták volna a nagyköveteinket, egyszerűen megjelent a közlemény. Szinte megalázó számunkra ez a folyamat, teljesen felháborító és teljességgel vissza kell utasítani” – szögezte le a tárcavezető.

Nagy István hozzátette:

a magyar kormány ki fog tartani a magyar gazdák védelme mellett és fenntartja a behozatali tilalmat.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még