Fontos

Agrárminiszter: Fenn kell tartani az ukrán gabonabehozatal tilalmát a piaci zavarok kezelése érdekében

Ultimátumot adtak a migránsok a magyar határőröknek: vagy kinyitják a kaput, vagy áttörik – nyolc éve volt a röszkei ostrom

Nyolc évvel ezelőtt, 2015. szeptember 16-án több ezer migráns próbált erőszakosan átjutni a határzáron Röszkénél. Az incidensre egy nappal azután került sor, hogy Magyarország lezárta a szerb-magyar zöldhatárt Horgosnál. Az M1-en is bemutatott képsorok az egész országot megdöbbentették, a déli határnál ugyanis olyan történt, ami addig még soha: az agresszív bevándorlók szó szerint be akartak törni az országba. A zavargás hangadóját, Ahmed H.-t őrizetbe vették, és később négy évet ült börtönben.

Kövekkel, fadarabokkal és palackokkal támadtak a rendőrökre a feldühödött bevándorlók 2015-ben. Törtek, zúztak, gyújtogattak és felmásztak az épületek tetejére. Az esetről készült, és az M1-en szombat reggel ismét bemutatott felvételek napra pontosan nyolc éve készültek Röszkénél.

A képsorok az egész országot megdöbbentették, sokan a televízió képernyői előtt élőben követték az eseményeket.

A déli határnál ugyanis olyan történt, ami addig még soha: az agresszív bevándorlók szó szerint be akartak törni az országba. Nem sokkal később több ezer illegális bevándorló gyűlt össze a Röszke-Horgos közúti átkelőhely szerb oldalán. Sokan folyamatosan rugdosták a kerítést, hogy bejussanak az Európai Unióba.

Magyarország 2015. szeptember 15-én, a támadás előtt néhány órával ugyanis lezárta a határait az illegális migránsok előtt.

A TEK tagjai és BTR páncélozott szállító harci járművek a Röszke-Horgos határátkelőhely magyar oldalán 2015. szeptember 16-án. (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

A migránsok egymást hergelték, majd fenyegetőzni kezdtek. Végül ultimátumot adtak a magyar hatóságoknak: vagy kinyitják a kaput, vagy áttörik. Ahmed H. volt az egyik hangadó, aki megafonba beszélve próbálta hergelni a tömeget.

Kapcsolódó tartalom

A magyar oldalon közben több száz rendőr és terrorelhárító sorakozott fel. A hatóságok arabul is próbálták nyugtatni a bevándorlókat, de sikertelenül. A migránsok rájuk támadtak. Ekkor tört ki a tömegzavargás.

A szerb hatóságok nem avatkoztak közbe, a feldühödött, agresszív tömeget ezért a magyar rendőröknek kellett megfékezni. Először könnygázt, majd vízágyút vetettek be.

Most már több száz rendőr tartózkodik a Röszke horgos kettes számú határátkelőhelyen. Ez gyakorlatilag nyilván arra utal, hogy fel vannak arra készülve, hogy ha esetleg a konfliktus még tovább nőne, közbe tudjanak avatkozni” – számolt be akkor a közmédia tudósítója.

Az M1 tudósítói folyamatosan beszámoltak a történtekről, a határ mindkét oldaláról. A helyzet annyira veszélyes volt, hogy csak telefonon keresztül tudtak bejelentkezni.

„Újra bekapcsolták a vízágyút, úgyhogy rohan a tömeg. Én is most kicsit félreállok mert tényleg nagyon veszélyes most itt a helyzet” – közölte egy másik tudósító a helyszínről.

Kapcsolódó tartalom

Rengetegen megsérültek, ennek ellenére nem akartak lemondani arról, hogy jogellenesen magyar területre lépjenek. „Hatalmas összecsapás volt amikor futottak szinte fejvesztve a migránsok, és ezekben az összecsapásokban a legfrissebb információk szerint mintegy százötvenen meg is sérültek itt a szerb oldalon a migránsok közül” – tette hozzá a tudósító.

A röszkei zavargásban húsz rendőr sérült meg, köztük többen súlyosan. A mentők két gyereket is kórházba vittek. A fellázadt tömeget végül csak estére sikerült visszaszorítani.

Ők azonban nem adták fel, másnap már ülősztrájkba kezdtek és különböző angol feliratokat tartottak a magasba.

A támadást követően a rendőrség több embert is előállított. Ahmed H.-nál a hatóságok az elfogás után hét különböző útlevelet találtak. A férfi végül négy évet ült börtönben, 2019-ben szabadult, és kitoloncolták. Rajta kívül még hét támadót ítélt el a bíróság a határzár tiltott átlépésének bűntette miatt, őket szintén kiutasították az országból.

Kiemelt képen: A lezárt Röszke 2 határátkelő 2015. szeptember 16-án. A magyar rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek a határ magyar oldaláról az őket Szerbia felől dobáló illegális bevándorlókkal szemben. (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Ajánljuk még