Rendkívüli

Magyarország meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán gabona behozatali tilalmát

Újabb óvodát újítottak föl Szegeden

Uniós támogatással, csaknem félmilliárd forintból felújították Szegeden a Vedres Utcai Óvodát, a város óvodafejlesztési programjában mintegy 4 milliárd forintból eddig 13 intézményt korszerűsítettek – közölte az önkormányzat.

A közlemény szerint az újszegedi Vedres Utcai Óvoda komplex korszerűsítésének költségeiből 323 millió forintot európai uniós támogatás, 171 millió forintot az önkormányzat saját forrása fedezett, az intézmény energiafelhasználása a korábbi tapasztalatok szerint akár 60 százalékkal csökkenhet.

A vasbeton technológiával épült köznevelési intézményt 1978-ban adták át. A két épületrészből álló óvoda jól felszerelt, tágas tornateremmel, színpaddal rendelkezik, nyolc csoportban kétszáz kisgyermeknek jut hely.

A nyolc hónapig tartó felújítás során nemcsak energetikai korszerűsítés valósult meg, az átrium beépítésével az alapterület is bővült.

Hőszigetelést kapott az épület homlokzata, lábazata és a padlásfödém. A magastetőre napelemeket telepítettek, így az üzemeltetéshez megújuló energiát is fel tudnak majd használni. Kicserélték a külső nyílászárókat, az átriumot az első emeleten hőszigetelt üvegtetővel fedték be, amely fölé a tető síkjában átlátszó műanyag lemezfedés készült.

A részben akadálymentesített épületben új elektromos hálózatot építettek ki, a régi lámpatesteket modern LED-világításra cseréltek. Modernizálták a hőközpontot és az épület fűtési rendszerét.

Kapcsolódó tartalom

A homlokzat új vakolatot kapott, amelyre növény- és állatmotívumokat festettek. Az épület belső falait mindenhol lefestették. A földszinti padlót lecserélték, hőszigetelték, a földszinten minden helyiség új burkolatot kapott.

Az épületben új tűzjelző rendszert és villámvédelmet, légtechnikai berendezéseket telepítettek.

A kivitelezési munkákat a szegedi Meridian Technic Kft. végezte el.

A szegedi önkormányzat az óvodafejlesztési programban már a tizenharmadik óvodáját újította fel, és a jelenleg tartó rekonstrukció végeztével hamarosan átadják a Felsővárosi Óvodát is. A 14 intézmény felújítására az önkormányzat 4,539 milliárd forintot fordított, melyből az uniós támogatás mellett 571 millió forint saját forrás – áll a közleményben.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még