Fontos

Agrárminiszter: Fenn kell tartani az ukrán gabonabehozatal tilalmát a piaci zavarok kezelése érdekében

„Magyarországnak 48 milliárd forintnyi többletet jelent, hogy az ukránok három és félszeresére emelték a kőolajvezeték használatának tranzitdíját”

A kormány minden lehetséges kormányzati eszközzel megvédi a családokat az inflációtól – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök hozzátette: Magyarországnak 48 milliárd forintnyi többletkiadást jelent, hogy az ukránok három és félszeresére emelték a kőolajvezeték használatának tranzitdíját, ami megjelenik a benzinárakban, így növeli az inflációt is. Kiemelte, hisz abban, hogy a mostani eszközök elegendőnek bizonyulnak ahhoz, hogy az év végéig 10 százalék alá menjen, azaz egy számjegyű legyen az infláció.  

Alig néhány autó tankolt péntek reggel a Híradó által felkeresett budapesti benzinkúton. A táblákra már órákkal korábban kitették a legfrissebb árakat. Itt egy liter benzinért már 657, a gázolajért 677 forintot kell fizetni. Péntektől ismét drasztikusan nőtt a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára itthon. Elemzők szerint ennek oka van, mégpedig az, hogy

Ukrajna megemelte az energiahordozók tranzitdíját.

Európában így nálunk az egyik legdrágább az üzemanyag.

Kapcsolódó tartalom

„Magyarországnak 48 milliárd forintnyi többletet jelent, hogy az ukránok három és félszeresére emelték a kőolajvezeték használatának tranzitdíját”

– mondta a miniszterelnök reggel a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor azt mondta, a benzinhez szükséges olaj Oroszországból Ukrajnán keresztül érkezik hazánkba, és Magyarországnak fizetnie kell a cső használatáért. Ezt a díjat emelték meg az ukránok egyik napról a másikra.

Kapcsolódó tartalom

„A magángazdaság szereplői, akik 48 milliárd forinttal többet fizetnek, azok ezt azonnal beépítik az árakba, ez meglöki a benzin árát, és növeli az inflációt is, nagyjából fél százalékkal.

Azért mondom, hogy ellentétes érzelmek vannak bennem, mert miközben ezért nagyon dühös vagyok, aközben azt is látom, hogy szerencsétlen ukránok az életükért harcolnak. Pénzük nincs, fegyverük alig, túlerővel állnak szemben, ennek ellenére nem a béke felé hajlanak, hanem a háború folytatása felé” – értékelt a miniszterelnök.

Kapcsolódó tartalom

A Barátság kőolajvezeték több száz kilométeren keresztül halad át Ukrajnán és érkezik meg Pozsonyba, illetve Százhalombattára.

Kijev lényegében a háború kitörése óta folyamatosan emeli a tranzitdíjat, amit a közelmúltban, néhány hónap alatt megháromszorozott.

„Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy eltérítsük az ukránokat attól, hogy ezt a politikát folytassák és az egekbe emeljék a csőhasználatért fizetett díjat, és ezzel kiszúrjanak, nehéz helyzetbe sodorják a magyar családokat és a magyar gazdaságot” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Kapcsolódó tartalom

A kormány hetek óta azt hangsúlyozza, hogy Ukrajna lépése elfogadhatatlan.

A tranzitdíj megemelése ugyanis emeli az üzemanyagok árát. Ez pedig az inflációt. Hiszen a súlya a fogyasztói árindex számításában meghaladja a 8 százalékot.

Kapcsolódó tartalom

A kormányfő kiemelte, hogy a háborús spekulánsok – vannak ilyenek – szépen nyernek, de általában az emberek, a nemzetek az országok a háborún veszítenek.

Orbán Viktor a rádióinterjúban azt is mondta:

az inflációt nem a végzet, hanem az európai politika és a háború hozta össze.

A kormányfő kiemelte: a háborútól és az arra adott brüsszeli választól egész Európa szenved, ugyanakkor hisz abban, hogy a mostani eszközök elegendőnek bizonyulnak ahhoz, hogy év végéig 10 százalék alá menjen.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban tartott kormányülésen 2023. július 26-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ajánljuk még