Aktuális

Tizenhét tüzérségi lőszer került elő egy társasház kertjéből

Szakértők: Nagyszüleink korában a gyerek a család központi projektje volt

Nagyszüleink korában az, hogy gyerek legyen, a család központi projektje volt, s a felnövekvő gyerekek is a családalapításra készültek, mert tudták, hogy ez a legfontosabb dolog az életben – hangzott el pénteken az V. Budapesti Demográfiai Csúcs Család az ideológiai viták kereszttüzében című szakmai panelbeszélgetésén, amelyen brit, amerikai, kanadai szakértők fejtették ki nézeteiket a témáról.

Ma a fiatalok más értékeket képviselnek – jegyezte meg Andreas Kinneging konzervatív filozófus, aki szerint a modern világban két „elit érték” maradt, a szabadság és az egyenlőség.

A professzor azt mondta,

eliminálódtak ezek a fogalmak, ugyanis a házasságban vége a szabadságnak, a gyerek pedig szerinte igazi rabszolgaságot jelent. Bár ez boldog rabszolgaság – tette hozzá.

Michael Tibollo kanadai kutató úgy látja, egy gyereket felnevelni nemcsak az anya felelőssége, hanem a szülőké közösen. Szerinte a gyereknevelés nem jelenti a szabadság feladását, ő maga sem érzi magát ebben az összefüggésben rabszolgának. Ugyanakkor a szabadság felelősséggel jár, ha káoszba tortollik, ott az egyén felelőssége is felvetődik.

Kapcsolódó tartalom

Tibollo professzor azt mondta, a társadalom építőköve a család, módot kell találni a segítésükre. Kanada más társadalom, ahol minden nyelv, minden világnézet megtalálható, és úgy kell segíteni a családokat, hogy a gyerekeket segítsék.

A panelbeszélgetést moderáló Joanna Williams brit politikai tanácsadó azt feszegette, mi jelenti ma a legnagyobb fenyegetést a családokra. Hazájára utalva jelezte: sok kulturális kérdés középpontjában a család áll. Aggodalmat keltő ugyanakkor a demográfiai helyzet, és az, ha valaki erről beszél, az jobboldali, rasszista.

Aki a család jövője miatt aggódik, azt rögtön jobboldalinak bélyegzik meg

– mutatott rá a szakember.

Kapcsolódó tartalom

Paul Coleman, a Szabadságvédő Szövetség nemzetközi igazgatója szerint „ideológiailag meg sem tudjuk határozni, mi a család”. Azt mondta, a mai politikai vezetők nukleáris családban nőttek fel, ezt a modellt pedig néhány generációval később lebontották, és azt mondják: bármi van most, az nagyszerű.

Az adatok világosan mutatják, hogy ma nagyon sok gyerek apa nélküli családban él, körükben valószínűbb az iskolai lemorzsolódás, a drogfogyasztás, a bűnözés.

A szakember képmutatónak nevezte, hogy akik ma a család lebontásáról beszélnek, maguk teljes, nukleáris családban nőttek fel és élnek, „csak nem készek arra, hogy elmondják: ez milyen jó”.

Patrick Deneen, az amerikai Notre Dame Egyetem professzora felvetette, mi az, amit utódainknak továbbadunk, amit a társadalom a legértékesebbnek tekint. Amikor a tisztességről beszélünk olyan világnézetben, ahol megértjük, hogy teremtettek vagyunk, és nem önmagunktól jöttünk létre, tisztelettel vagyunk Isten iránt, a gyerek a szülő iránt, az kihat az egész civilizációra.

Kapcsolódó tartalom

Ma olyan világban élünk, ahol fundamentálisan elmozdulunk attól az ideától, hogy teremtettek vagyunk, afelé, hogy mi teremtettük magunkat, hogy nincs Isten, ami ahelyett, hogy bűn lenne, lassan érdem lesz – fejtegette a professzor.

Az amerikai tapasztalatok azt mutatják, hogy akik kétszülős családban nőnek fel, sikeresek. Nagy kérdés, hogy a kormányzat, a társadalom felfogja-e ezt, és megfelelően cselekszik-e

– mondta Patrick Deneen.

Sharon Slater, a Family Watch International (USA) elnöke azt mondta, kutatásaik alapján a családokat tekintve nagy fenyegetettséget látnak minden országban, minden amerikai államban.

„A legnagyobb fenyegetettség a megtévesztő, szándékos, módszeres, átfogó szexuális és gender indoktrinálása (agymosása) a gyerekeknek, amelyet a jog, a törvény erejével próbálnak érvényre juttatni, hogy a nemzetközi, nemzeti, állami és helyi szinteken érvényesüljön” – jelentette ki.

Kiemelt képünk: Michael Tibollo kanadai mentális egészség- és addikció kutató, Paul Coleman, az amerikai Szabadságvédő Szövetség (ADF) nemzetközi igazgatója, Patrick Deneen, az amerikai Notre Dame Egyetem professzora, Sharon Slater, az amerikai Family Watch International elnöke, Andreas Antonius Maria Kinneging konzervatív filozófus és Joanna Williams, a brit Cieo alapító-igazgatója, moderátor (b-j) a Család: Az ideológiai viták kereszttűzében című panelbeszélgetésen az V. Budapesti Demográfiai Csúcs második napján a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 15-én. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ajánljuk még