Aktuális

Kövesse nálunk Orbán Viktor rádióinterjúját

Demográfiai csúcs: A család fontosságát hirdeti az amerikai nővédő szervezet vezetője Budapesten

| Szerző: hirado.hu
Magyarország magas prioritásként kezeli a nők és a családok védelmét, ezért a Budapesti Demográfiai Csúcs alapelvei tökéletesen illeszkednek az amerikai Intézet a Nők Egészségéért (IWH) által indított Protego program értékeihez. Erről Valerie Huber, az Intézet a Nők Egészségéért alapító-elnöke, korábbi amerikai egészségügyi helyettes államtitkár beszélt a Kossuth Rádióban.

A beszélgetést itt hallgathatja vissza.

.

 

– Magas szintű nemzetközi csúcstalálkozónak ígérkezett a Budapesti Demográfiai Csúcs. Milyen eredményekre számít Budapesten?

– Ez a demográfiai konferencia egy jól körülhatárolt témát jár körbe, amibe beletartozik az a kérdés, ami a mi elsődleges tevékenységünket is érinti az Intézet a Nők Egészségéért keretei között. Vagyis a család intézményének megerősödése, ami cselekvést és szándékot igényel, nem pusztán kormányzati részről, hanem a civil szervezetek részéről is. Amihez persze a kormányzati programok és ösztönzés is hozzájárul, például a gyermekvállalásra vonatkozóan, hogy akarjanak a párok gyermeket. Lenyűgöző volt látni a meghívottak listáján, hogy milyen széles, mind a civil társadalom, mind kormányzati szereplőket tekintve, és hogy mennyire magas szintű a képviselet. Céljaim közé tartozik, hogy a résztvevők közül minél többekkel kapcsolatba tudjak lépni. Különös tekintettel arra, hogy kormányzati képviselőkkel szót válthassak annak érdekében, hogy kiszélesedhessen az együttműködés, ami az intézetünk és a magyar kormány között fennáll, például a nők és családok védelméről szóló Genfi Konszenzus Nyilatkozattal nemzetközi népszerűsítésével kapcsolatban.

Kapcsolódó tartalom

– Mint mondta, már vannak kapcsolataik magyar kormányzati és nem kormányzati szervezetekkel, intézményekkel. Milyen témákban lát esélyt ezek kiszélesítésére, fejlesztésére?

– Ahogy ismeretes, idén Magyarország látja el a Genfi Konszenzus Nyilatkozat titkársági feladatait. Ennek a partnerségnek a továbbvitele szinte magától értetődő a számomra, hiszen a nyilatkozat által létrehozott nemzetközi koalíció szükségessége napról napra fokozódik, ezért azt méretében és hatásában erősíteni kiemelt fontosságú.

Intézetünk nemzetközi modellprogramja a Protego, és a magyar kormányzat a legjobb, amellyel partnerségre léphetünk. Bizakodó vagyok abban a tekintetben is, hogy budapesti látogatásom során előre léphetünk és akár véglegesíthetjük is a programot.

Magyarország számára magas prioritást jelent a családok kérdése, ez pedig tökéletesen illeszkedik a program által képviselt prioritásokhoz. A női egészséggel foglalkozó Protego program lényege, hogy minden ország és régió sajátosságait figyelembe veszi, ezért akár országról országra eltérő lehet a megvalósítása, amihez végül is a partnerséget igazítjuk.

Kapcsolódó tartalom

– Összességében hol látja a jobb esélyeket, a nagyobb nyitottságot a program végrehajtására? Az úgynevezett nyugati világban vagy inkább azon kívül?

– Eddig az érdeklődés nagyon széles. Tulajdonképpen a világ minden régiójából kap figyelmet, de a legnagyobb érdeklődés mégis a déli országok részéről mutatkozik, szemben az északi féltekével. Ez egy hozzávetőleges értékelés, és ha megnézi az északi féltekét, akkor az ottani országok többségükben liberális-progresszív elveket képviselnek, semmint a hozzánk közelebb álló konzervatív elképzeléseket. Ha pedig a globális dél országait tekintjük, ott sokkal több a konzervatív alapokon álló ország. Persze nem annyira pusztán földrajzi meghatározottságról van szó, mint inkább egy-egy nemzet értékválasztásáról.

Ez az egyik oka annak, hogy miért ösztönözzük annyira a partnerséget Magyarországgal. Hiszen az ország az északi féltekén található, ahol egyedi megközelítéssel rendelkezik, ami szerintem nagyon fontos, és ami egyre növekvő mértékben férkőzik be politikai modellként a gyakorlatba.

Ettől erőteljesebb a hangja is. Ennek eredménye tulajdonképpen a Budapesti Demográfiai Csúcs is, ahol a világ minden részéből képviseltetik magukat országok. Ez pedig nemcsak Magyarország potenciálját mutatja meg a világban, hanem a téma iránti növekvő érdeklődést is.

Kapcsolódó tartalom

– A konferencián egy nyugati ország, Olaszország megválasztott vezetője, Georgia Meloni is felszólal, aki az ország első női miniszterelnöke. Ezt is egy lehetőségnek látja a horizont kiszélesítésére?

– Nagyon izgatott lettem, amikor bejelentették, hogy Meloni asszony is itt lesz, és valóban nagyon biztató. Engem is bátorít, és nagyon reménykedem abban, hogy legalább röviden beszélni tudok vele, hogy bemutathassam neki intézetünket. Ennek során kiderül, hogy van-e érdeklődés az együttműködésre Olaszország részéről is.

Kiemelt kép: Valerie Huber, az Institute for Women’s Health (IWH) elnöke beszédet mond a CPAC Hungary elnevezésű, kétnapos konzervatív politikai fórumon a Bálna Budapestben 2022. május 19-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ajánljuk még