Legfrissebb

Lángolt egy szálloda Etyeken, három vízsugárral oltották a lángokat

Alekszandar Vucsics: Sokat tanultunk Magyarországtól

| Szerző: hirado.hu
Folytatódott a kétnapos demográfiai csúcs Budapesten. A szerb elnök és a magyar államfő a gálavacsorán szólalt fel este. Novák Katalin azt mondta: a két ország partnersége sokak számára példa lehet. A demográfiai csúcsra 5 kontinens húsz országából mintegy hatvan felszólaló, és csaknem 600 vendég érkezett.

A világ szinte minden részéről érkeztek politikusok, kutatók és demográfiai szakemberek a budapesti demográfiai csúcsra. Csak elvétve lehetett ülőhelyet találni a Szépművészeti Múzeumban.

Öt kontinens húsz országából hatvan felszólaló és csaknem hatszáz vendég érkezett.

Kapcsolódó tartalom

A program első napját gálavacsorával zárták. Novák Katalin úgy fogalmazott: Alekszandar Vucsics a kezdetektől velük van.

„Magyarország és Szerbia kapcsolata jól mutatja, miként volt képes a két ország túljutni a nehézségeken, a történelmi tragédiákon és hogyan foghatnak össze”

– mondta angolul elmondott beszédében Novák Katalin, köztársasági elnök.

Kapcsolódó tartalom

A szerb elnök arról beszélt, hogy sokat tanultak Magyarországtól. Alekszandar Vucsics kiemelte: ők is sokat tettek azért, hogy megvédjék a hagyományos értékeket.

„Növeltük az anyáknak, illetve a gyerekek után járó pénzügyi támogatást, ami az elmaradottabb, szegényebb régiókban hozott eredményeket, a nagyvárosokban azonban sajnos nem sikerült előre lépnünk a demográfiai mutatókban” – mondta Alekszandar Vucsics, szerb elnök.

Az unió statisztikai hivatala, vagyis az Eurostat adatai azt igazolják, hogy

2010 és 2021 között 1,23 századról 1,59 századra nőtt a teljes termékenységi arányszám itthon. Magyarország ezzel Európa élvonalába került.

A kormány ezt sikerként könyveli el.

Kapcsolódó tartalom

„Az a célja a kormánynak, hogy aki gyereket vállal, az anyagilag is jobban éljen.”

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban hangsúlyozta: fontos, hogy a családok minden segítséget megkapjanak a gyermekvállaláshoz.

Mind a közgondolkodásnak, mind pedig az anyagi támogatásnak fontos szerepe van egy családbarát ország kialakításában.

„A pénzügyi támogatásokról nem szabad lemondani, mert a fiatalokat abba a helyzetbe kell hozni, hogy szabadon dönthessenek arról, hogy akarnak-e gyereket és akik akarnak, azok ne rettenjenek vissza azért, mert pénzügyi, gazdasági nehézségekbe ütköznek” – emelte ki Orbán Viktor, miniszterelnök.

Kapcsolódó tartalom

A kormányfő hozzátette:

Európában ma nincs közös demográfiai politika.

Azért tartanak ilyen fórumokat, hogy rávegyék a döntéshozókat arra: vegyék napirendre a demográfia kérdését egész Európában.

Kiemelt kép:  Panelbeszélgetés az V. Budapesti Demográfiai Csúcs második napján a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 15-én. MTI/Illyés Tibor

Ajánljuk még