Aktuális

Szoboszlai: Nincsenek fájdalmaim, és szeretnék mihamarabb csúcsformába kerülni

48 perc: Újabb mikropártok helyett intellektuális munkára lenne szüksége az ellenzéknek

| Szerző: hirado.hu
Bayer Zsolt író, publicista, Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője voltak Lánczi Tamás vendégei az M1 és a hirado.hu közös csütörtök esti hírháttérműsorában, a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor évadnyitó adásában.

Helyesen dönt az állam, hogy megvásárolja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret, méghozzá azért, mert a privatizáció nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a repülőtér évekig vállalhatatlan állapotban volt annak ellenére, hogy jelentős nyereség képződött

– fogalmazott Fodor Gábor.

Bayer Zsolt szerint azt az országot, amelynek nincs állami kézben levő közműszolgálatatója, amely eladja a legnagyobb olajipari trösztjét, illetve saját repterét, nem fogják tisztelni, ezért egy nagyon helyes törekvés, hogy ezt mind vissza kell vásárolni.

A demokráciának velejárója, hogy próbálkozni lehet, de ennek nincs nagy perspektívája – reagált Fodor Gábor arra a felvetésre, hogy van-e létjogosultságuk a fel-feltűnő újabb ellenzéki mikropártoknak. Az egykori politikus hozzátette, jelentős tőke- és médiatámogatás kell ahhoz, hogy egy pici párt át tudja ugrani azt a küszöböt, ami után már működőképes lehet.

Kapcsolódó tartalom

Az ellenzék sikertelenségének az oka, hogy 13 éve egy mondandójuk van, az, hogy Orbán Viktor gazember, és amit ez a kormány csinál, az rossz. És még 13 év után sem jöttek rá, hogy ezzel semmit sem fognak elérni – mondta Bayer Zsolt. Fodor Gábor szerint is a tartalom hiányzik, ezek után jön a tőke, valamint a „csomagolás”.

Mráz Ágoston Sámuel kifejtette,

hiányzik az intellektuális munka, nincs tartalom, nincs Magyarország kormányzására vonatkozó vízió, és hiányoznak a személyiségek is, akik pedig ismertek, őket senki nem szeretné a kormányrúd mögé engedni, még a baloldali választók sem.

Az Európai Unió jövőjével kapcsolatban a politológus elmondta, a politikai unió megvalósításának kétféle módja van, a tagállamok közötti szövetség, valamint a Brüsszelből irányított birodalom. Ebben a kérdésben véleménye szerint az európai államok jelenleg nem tudnak kompromisszumra jutni, ezért a politikai unió szétcsúszása nagyon is reális eshetőség.

Bayer Zsolt úgy látja, a gazdasági uniónak jelenleg egyáltalán nincs alternatívája az öreg kontinens számára. Politikai értelemben viszont alapvető probléma, hogy az európai értékek valamikor, valamilyen hatásra egyszer csak megváltoztak. Azon alapvető fundamentumok, értékek, amik miatt szeretjük Európát – reagált Fodor Gábor – továbbra is ott vannak a mélyben.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép forrása: MTVA/hirado.hu

Ajánljuk még