Rendkívüli

Magyarország meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán gabona behozatali tilalmát

„Teljesen sápadt volt, látszott, hogy sok vért vesztett” – megszólalt a balassagyarmati orvosnő, aki megmentette a barlang mélyén rekedt amerikai kutatót

| Szerző: hirado.hu
Világraszóló bravúrt hajtott végre a Magyar Barlangi Mentőszolgálat Törökországban. A csapatnak oroszlánrésze volt egy bajba jutott amerikai barlangász megmentésében. A Törökországban tartózkodó Zádor Zsófiával Gyarmati Péter beszélgetett a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza:

.

Szeptember 2-án érkezett egy megkeresés a barlangi mentőszolgálathoz, hogy Törökország déli részén, a több mint ezerméter mély Morca-barlangban egy tapasztalt amerikai barlangász bajba került. A 40 éves Mark Dickey egy nemzetközi kutatócsapat tagjaként ereszkedett le a mélységbe, amikor váratlanul gyomor-bélrendszeri vérzés lépett fel nála.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Barlangi Mentők Szervezete a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot találta leggyorsabban bevethető egységnek. Végül több mint 58 óra megfeszített munkával, tíz ország csaknem kétszáz barlangi mentője és megannyi háttérember közreműködésével sikerült Mark Dickey-t a felszínre hozni. Az amerikai barlangász állapotát ezer méter mélyen Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa stabilizálta, aki elsőnek ért a bajba jutott barlangászhoz.

Kapcsolódó tartalom

A szakember a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: „szeptember negyedikén érkeztünk a Morca-barlanghoz, azt követően folyamatosan a helyszínen voltunk, hol a felszínen, hol pedig a mélyben.”

Mark Dickey amerikai barlangkutató hordágyon fekve nyilatkozik a sajtó képviselőinek a dél-törökországi Torosz-hegységben levő Morca-barlang szájában, a Mersin tartománybeli Anamur körzetben 2023. szeptember 12-én, miután egy nemzetközi mentőcsapat felszínre hozta őt 1040 méter mélységből. A 40 éves barlangász szeptember 2-án gyomorvérzés miatt rosszul lett. Mentéséhez összesen mintegy 190 fős nemzetközi csapat érkezett Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Olaszországból, Lengyelországból és Törökországból (Fotó: MTI/AP/IHA/Suleyman Cenk Idaye)

Amikor segítséget kértek a törökországi barlangászok, akkor a legrövidebb idő alatt csak olaszországi és magyarországi barlangászokra számíthattak. Ennek kapcsán Zádor Zsófia elmondta: a Magyar Barlangi Mentőszolgálat egy független szervezet, semmilyen állami szervhez sincs kötve, ezért könnyen tud mozdulni. Az olasz barlangászoknak meg kellett várniuk, amíg a török hatóságok hivatalosan is meghívják őket az Európai Barlangi Mentőszervezeten keresztül. Ezért tudtunk mi, magyarok elsőként a helyszínre érni.

A hívó szóra Zádor Zsófia otthagyta a balassagyarmati kórházban végzett munkáját és sietett Törökországba.

Mint fogalmazott: „Kollégáim szerencsére segítettek abban, hogy el tudjam cserélni a vasárnapi ügyeletet.” A doktornő elárulta: az amerikai barlangász kezelésének igazi különlegessége a lokáció volt, hiszen a világtól elzárva, ezer méter mélyen, nehezen megközelíthető helyen kellett megkezdeni a gyógyítást.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette: a barlangkutatásra szerveződött expedíció a táborát a barlang bejáratához közel, a sziklák között állította fel. A tábori körülmények ellenére is volt ott konyhasátor, központi sátor és mellékhelyiség. A barlang járatai fel voltak térképezve, a közlekedőpálya, amin le tudtak ereszkedni az aknákba, szintén fel volt szerelve.

Zádor Zsófia a mentés során négy napot töltött lent ezerméteres mélységben (Fotó: Facebook/Magyar barlangi Mentőszolgálat).

A háromfős magyar mentőcsapat ennek ellenére is 13 óra alatt ért le az ezerméteres mélységben bajba került amerikai barlangászhoz.

Ekkor már 48 órája a barlang foglya volt a bajba jutott amerikai. Addigra már az egyik társa a keringését stabilizálta, a folyadékpótlást pedig vénásan biztosította.

Kapcsolódó tartalom

Az amerikai ennek ellenére nagyon sápadt volt és a kivérzés jeleit mutatta. A szemhéja és az ajka és a végtagjai is teljesen fehérek voltak, számos jele volt annak, hogy rengeteg vért veszített.

Arra gyanakodtunk, hogy bakteriális fertőzése van, a stressz hatására pedig olya, magas gyomorsavszint alakult ki, ami a rosszullétéhez vezetett” – mondta Zádor Zsófia. Hozzátette: „A barlangban nyirkos hideg és sötét van. Ott lent, a mélyben volt egy sátor, amit berendeztünk betegellátónak. Szép lassan mind a felszerelések is és a gyógyszerek is lejutottak.

Zádor Zsófia, aki a mentés idején négy napot töltött lent ezerméteres mélységben elárulta: orvosi esküjén kívül személyes indok is motiválta a segítségnyújtásban, hiszen a bajba jutott barlangászhoz baráti kapcsolat fűzi.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Facebook/Magyar Barlangi Mentőszlgálat

Ajánljuk még