Rendkívüli

Betörtek a múzeumba, százmilliókat érő műkincseket loptak el

Orbán Viktor is felszólal a ma kezdődő demográfiai csúcson

Csütörtökön kezdődik az ötödik Budapesti Demográfiai Csúcs. Kétévente rendezik meg az eseményt, ahová idén is számos állam- és kormányfő, egyházi vezető érkezik. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök mellett Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb államfő is felszólal. Az idei csúcstalálkozó mottója: A család a biztonság záloga.

Demográfiai problémák, a migráció és a legfontosabb családokat érintő kérdések is terítékre kerültek a legutóbbi, 2021-es csúcson Budapesten. A tanácskozásra számos politikus, egyházi vezető és szakértő érkezett. A magyar családpolitikát már a két évvel ezelőtt megrendezett konferencián is számos előadó elismerte.

Szerdán már javában zajlottak az V. Budapesti Demográfiai Csúcs előkészületi munkálatai a Szépművészeti Múzeumban. A találkozó fókuszában idén is a demográfia és a család áll.

Kapcsolódó tartalom

Novák Katalin köztársasági elnök szerdán az Inforádióban arról beszélt, hogy

a családközpontú gondolkodásnak ma Magyarország a Mekkája.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Novák Katalin hangsúlyozta: a felszólalók és más meghívott vendégek „azért jönnek Budapestre, hogy itt közösen gondolkodjanak a megoldásról. Még azt is mondhatom, hogy a családközpontú gondolkodásnak Magyarország a Mekkája, mert mi vagyunk az a hely, ahol érdemes találkozni annak érdekében, hogy gondolkodjunk közösen”.

Kapcsolódó tartalom

A család fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Külügyi Intézet elnöke is, aki maga is részt vesz a találkozón. Gladden J. Pappin az M1 adásában kiemelte:

a család a társadalom alapja, mert az erős családra épülő társadalom képes arra, hogy megvédje magát és biztonságosan a jövőbe tekintsen.

„Amikor 2015-ben elindult ez a folyamat, a csúcs, akkor még a migráció volt a legfőbb kérdés, és a demográfiai kérdés az volt, hogy hogyan tudnak majd a társadalmak fennmaradni. Vagy úgy, hogy a családot segítjük, vagy a migrációt. Azt gondolom, már jó néhány éve nagyon sok vezető látja, hogy Magyarország hozta meg a jó döntést 2015-ben, ezért kétévente megtartjuk ezt a csúcstalálkozót” – magyarázta a Külügyi Intézet elnöke.

Fókuszban a családok biztonsága

A demográfiai válság továbbra is számos országot fenyeget, az ukrajnai háború és az ebből eredő gazdasági- és energiaválság pedig globális kihívást jelent a családoknak is.

„Mind személyes, fizikai, mind pedig anyagi, pénzügyi biztonság szempontjából nagyon komoly kihívások előtt állunk jelenleg, és a demográfiai csúcsnak többek között az is az üzenete: ezekben a nehéz időkben is a család jelenthet egy olyan biztos pontot, egy olyan hátteret, amelyben könnyebb átvészelni a nehézségeket” – véli Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője.

Kapcsolódó tartalom

2015 óta kétévente rendezik meg a demográfiai csúcsot. A nemzetközi családbarát döntéshozók legjelentősebb nemzetközi stratégiai fórumára idén is számos állam- és kormányfő, valamint egyházi vezető érkezik. Felszólal mások mellett Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, valamint Aleksandar Vucic szerb államfő is.

Akárcsak két éve, csütörtök délelőtt köszöntőt mond Orbán Viktor miniszterelnök is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is kitért a konferencia jelentőségére a szerda délutáni Kormányinfón. Elmondása szerint a demográfiai csúcson politikusok, állami vezetők és szakértők olyan fontos kérdésekről tárgyalnak, amelyek ma Európában nem kapnak a súlyuknak megfelelő figyelmet.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta:

az elmúlt évtizedben az unión belül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a termékenységi arányszám, 25,6 százalékkal.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette: a szülőképes korú nők száma azonban csökken, ezért is fontos, hogy a lehető leghatékonyabb családpolitikai intézkedéseket hozza a kormány.

„Magyarország annak ellenére, hogy még mindig nem vagyunk ott, ahol szeretnénk, jó példával járt elöl, és örülünk annak, hogy e fontos rendezvénynek immár 2015 óta kétévente, tehát sokadszor adhatunk otthont. Köztárasági elnök asszony volt mindig is ennek a rendezvénynek a főszervezője, akkor is, amikor még kormányzati szolgálati viszonyban állt” – mondta Gulyás Gergely.

„Nagyon fontos, hogy Európa, amikor a valós problémáira próbál tekinteni, akkor ne csupán a migrációt tartsa megoldásnak a jövőre nézve, hanem demográfiai kérdésekkel is foglalkozzon”

– hangsúlyozta a miniszter.

„A jövő év elejétől új családpolitikai intézkedéseket fogunk elfogadni és hatályba léptetni, és nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy ezek is mind a lakáshoz jutást, mind pedig az ország demográfiai céljait szolgálják” – tette hozzá a miniszter.

Kiemelt képen: Orbán Viktor miniszterelnök a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson, 2021. szeptember 23-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még