Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Az illegális migráció ellen gyorsan és határozottan kell fellépni – Orbán Viktor Giorgia Melonival tárgyalt

Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a Karmelita kolostorban találkozott, hogy megvitassák a legfontosabb európai és nemzetközi kérdéseket valamint Róma és Budapest kiváló kétoldalú kapcsolatait – közölte a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön.

A Budapesti Demográfiai Csúcs eredményeit kommentálva megerősítették a családbarát politika fontosságát az Európa előtt álló demográfiai kihívások tükrében is.

Ukrajnával kapcsolatban a két miniszterelnök elítélte az orosz agressziót, és békére szólított fel. Emlékeztettek a Kijevnek eddig nyújtott támogatásra, és hangsúlyozták az európai egység megőrzésének fontosságát Ukrajna támogatásában.

A migrációs kérdésekkel kapcsolatban megismételték: gyorsan és határozottan kell fellépni.

A migráció az Európai Unió közös kihívása, amelyre kollektív választ kell adni – vélekedtek, hozzátéve: az útnak indulások megelőzése érdekében a külső dimenzióra kell összpontosítani,

különösen a migránsok származási és tranzitországainak nyújtott politikai és gazdasági támogatáson, az embercsempész-hálózatok elleni küzdelmen, valamint az olyan személyeket érintő hatékony visszaküldési politikán keresztül, akiknek nincs joguk Európában maradni.

A származási országok együttműködésének biztosítása érdekében feltételrendszeri mechanizmusokat is be kell vezetni – hangsúlyozták.

Kapcsolódó tartalom

A két miniszterelnök elkötelezte magát kormányaik további szoros együttműködése mellett, tekintettel a 2024 második felében esedékes magyar uniós elnökségre.

Kiemelt képen: Orbán Viktor kormányfő fogadja Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 14-én. (Fotó: MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Ajánljuk még