Rendkívüli

Vádat emeltek Joe Biden amerikai elnök fia ellen

Aleksandar Vucic: Magyarország modell Szerbia számára

Magyarország modell Szerbia számára – mondta Aleksandar Vucic szerb államfő csütörtök este a Budapesti Demográfiai Csúcs alkalmából tartott gálavacsorán. Novák Katalin köztársasági elnök házigazdaként azt emelte ki, hogy a két országot stratégiai partnerség fűzi egymáshoz.

A szerb államfő hangsúlyozta, sokat tanultak Magyarországtól, és köszönik az elkötelezettséget, a Szerbiának nyújtott támogatást.

A magyar köztársasági elnök úgy fogalmazott:

„Aleksandar Vucic a kezdetektől velünk van. Magyarország és Szerbia mostani viszonya jól mutatja, miként volt képes a két ország túllépni a történelmi tragédiákon és eseményeken, és példamutató módon összefűzni erőit.”

Hozzátette: közös reményük, hogy képesek lesznek megfelelni a demográfiai kihívásoknak.

Kapcsolódó tartalom

A szerb államfő a kétnapos budapesti tanácskozással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Szerbia nagyon rossz helyzetben van, de talán mégsem annyira, mint néhány évvel ezelőtt.

„Növeltük az anyáknak, illetve a gyerekek után járó pénzügyi támogatást, ami az elmaradottabb, szegényebb régiókban hozott eredményeket, a nagyvárosokban azonban sajnos nem sikerült előrelépnünk a demográfiai mutatókban”

– mondta.

Kapcsolódó tartalom

Aleksandar Vucic szerint további támogatásokat kell biztosítani a családok, a hagyományos értékek védelméért. A demográfiai csúcson csütörtökön elhangzott beszédek, köztük Novák Katalin felszólalása is ebbe az irányba mutatott – mondta.

Hozzátette, jelentős figyelmet kell fordítani arra a harcra is, amelyre a közösségi médiában tapasztalható negatív tendenciák miatt van szükség. Egy példát említve különösnek nevezte, hogy egy macska vagy egy kutya több like-ot kap, mint egy kisgyerek.

Kapcsolódó tartalom

A szerb államfő azt mondta, új utakra, elgondolásokra van szükség, hogy áttörést lehessen elérni, ezért ajánlja mindenkinek a mostani, már ötödik alkalommal megszervezett budapesti konferenciát.

„Brüsszeli programom miatt csak késve tudtam Budapestre érkezni, de rögtön találkoztam Orbán Viktor miniszterelnökkel”

– mondta.

A szerb-magyar kapcsolatok minden tekintetben történelmi csúcsponton vannak” – jelentette ki, hozzáfűzve, sokat tanulnak a magyar emberektől, „követendő modell számunkra, amit Magyarország tesz”.

Kiemelt képünk: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Aleksandar Vucic szerb elnököt (b) a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 14-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Ajánljuk még