Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

48 perc: Orbán Viktor azt az utat keresi, ami a magyar imázst alakítja ki a világ szemében

| Szerző: hirado.hu
Bayer Zsolt író, publicista, Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője voltak Lánczi Tamás vendégei az M1 és a hirado.hu közös csütörtök esti hírháttérműsorában, a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor évadnyitó adásában.

Magyarország célja, hogy nagyok legyünk, erősek és gazdagok – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök múlt hétvégi kötcsei beszédében. Mindehhez még hozzátette: tiszteljen minket a világ!

Lánczi Tamás, a műsor házigazdája felvetette, hogy a tiszteletet sokan összekeverik a szeretettel.

Bayer Zsolt szerint míg a szeretet feltétel nélküli, a tiszteletre rá kell szolgálni, és egyáltalán nem biztos, hogy tisztelet és szeretet együtt járnak.

Kapcsolódó tartalom

A publicista úgy vélekedett, egészen kivételes történelmi pillanat, hogy egy országot egyszerre tiszteljenek és szeressenek.

Lánczi Tamás erre példaként felhozta: 1956 októbere ilyen pillanat volt.

Bayer Zsolt pedig megemlítette a lengyel-magyar viszonyt, amely szerinte az elmúlt ezer évben többnyire arról szólt, hogy a két nép szerette és tisztelte a másikat.

Mráz Ágoston Sámuel szerint

a miniszterelnök azt keresi, mi az a magyar út, amely elvezet ahhoz, hogy különleges magyar imázs alakuljon ki a világ szemében.

Nem arról szólnak a miniszterelnök tiszteletre vonatkozó szavai, hogy a magyarok szuverén belügyeibe ne szóljon bele senki? – tette fel a kérdést Lánczi Tamás.

Fodor Gábor úgy vélekedett, ez azt jelenti, hogy a miniszterelnök látja, hogy baj van, azt, hogy a tisztelet nincs meg Magyarország iránt a világ részéről.

„A magyar miniszterelnök a francia elnökkel reggelizik és vacsorázik, ma van itt az olasz miniszterelnök, a török elnök augusztus 20-án egy keresztény államalapítás ünnepségén tette tiszteletét. Hol vagyunk mi elszigetelődve, és hol hiányzik a tisztelet?”

– reagált Mráz Ágoston Sámuel Fodor Gábor megjegyzésére.

Kiemelt kép forrása: MTVA/Hirado.hu

Ajánljuk még