Aktuális

Németh Nándor olyat tett, amit magyar úszó még soha: vb-érmet nyert 100 gyorson

Karácsony Gergely a csődközeli helyzetben is szórja a pénzt, milliókért venne utcai zongorákat

| Szerző: hirado.hu
Annak ellenére, hogy a minap még Karácsony Gergely arról beszélt, hogy Budapest gyakorlatilag csődbe ment, a Fővárosi Önkormányzat a közösségi költségvetés ötleteinek megvalósítására most ismét egymilliárd forintot oszt szét. A pályázatok közt rendkívül szokatlan és költséges javaslatok is feltűntek. Ilyen például az, amely értelmében a korábban már méhlegelőkké átalakított közterületekre tízmillió forintból nyilvános, mindenki által használható, úgynevezett közhasznú zongorákat helyeznének ki.

Az Utcazenepontok a városban címmel megnevezett ötlet arról szól, hogy a fővárosi tereken, közterületeken, parkokban jelölnének ki olyan helyeket, amelyeket zenészek, zenekarok foglalhatnak le idősávokra, hogy ott koncerteket adjanak. Ehhez kapcsolódik a Piackoncertek szervezése címen beküldött javaslat, amely élőzenei eseményekkel a kultúra és a kereskedelem összekapcsolását jelentené a budapesti vásárcsarnokokban, piacokon. Az utóbbira ötvenmillió forintot költene a Karácsony-kabinet. Egy másik ötlet pedig bolhapiaci funkciót adna a vásárcsarnokoknak, továbbá bárki által használható, úgynevezett közhasznú zongorákat is felállítanának Budapest-szerte a közterületeken, utcákon, tízmillió forintból.

Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Százhúszmillió forint menne el a Gellérthegy élettel való megtöltésére. Az ötlet beadója konkrétumokat nem említett, így kérdés, hogy a megvalósításra szánt tetemes összeg milyen elemekből tevődik össze.

Az élőzene mellett a köztereken utat törne a vélemény- és szólásszabadság is, az egyik ötletelő közösségi szónoklati helyet hozna létre. Az ötletgazda javaslata szerint valamelyik budapesti parkban egy olyan területet kellene kijelölni egy kisebb pódium megépítésével, ahol meghatározott időben megengedett a nyilvános szónoklatok tartása. Az indoklás úgy fogalmazott: ez a szabad véleménynyilvánítás szimbóluma lehet, ahol a törvényes kereteken belül bármilyen témáról szabadon beszédet lehet tartani. Emellett egy másik javaslattévő szerint örömüzenetekre van szükség a város különböző pontjain, ezek lehetnek pozitív tartalmú versek, idézetek, erre hatmillió forintot költenének. A zenével ellentétben más a csendet részesíti előnyben a fővárosi parkokban, ahová okos-tanulóasztalokat helyeztetne ki. Véleménye szerint tanulásra vagy munkára alkalmas okos­asztalok elhelyezésére lenne szükség a parkokban, amelyeknél van wifi, telefontöltő.

Kapcsolódó tartalom

Az ötlettulajdonos szerint a fővárosi lakások szűkek, ezért a családi és baráti életet egy közeli parkba is ki lehetne vinni. Erre a projektre 25 millió forintot irányzott elő a főváros. Egy másik ötletelő szerint az otthoni barkácsolásból is lehet közösségi élmény. Javaslata szerint szükség lenne egy olyan műhely létrehozására, ami alapvető szerszámok és gépek biztosításával segítené egy-egy apró munka vagy javítás elvégzését szakemberek támogatásával. Minderre ötvenmillió forintot szánna a főváros.

Kapcsolódó tartalom

A fővárosi közösségi költségvetés javaslatai természetesen nem lehetnek teljesen függetlenek Karácsony Gergely főpolgármester és a baloldali vezetés céljaitól sem, ezért lakossági szavazás útján kívánnak felhatalmazást szerezni a megvalósítandó terveikhez, például a kerékpársávot elválasztó pollerek nagy vihart kavart ötletéhez is. Ez természetesen idén ismét szerepel az ötletbörze menüjén. Az újabb „gerikarós” kerékpársávokra 120 millió forintot szánna a főváros – adta hírül a Magyar Nemzet.

Ajánljuk még