Aktuális

Sötét, vízzel teli, szűk járatokon hozzák a felszínre a magyar mentőcsapatok a barlangban rekedt kutatót

Börgöndről jelentjük: Még mindig a tragédia helyszínén vannak a lezuhant repülő roncsai, folyamatos a hatósági vizsgálat

Még mindig tart a vizsgálat a vasárnapi repülőbaleset után. A Fejér vármegyei börgöndi repülőtéren vasárnap délután zuhant le egy kisrepülőgép. A balesetben a gép 67 éves pilótája és utasa, egy 37 éves férfi halt meg, négyen pedig megsérültek.

A tragédia Fejér vármegyében, a börgöndi légi parádén történt. A kisrepülő elszállt a közönség felett, az oldalára dőlt, megpördült, és hirtelen a földbe csapódott. A gép közvetlenül a parkoló autók mellé zuhant.

Novák Rita, az M1 helyszíni tudósítója a tragédia helyszínéről jelentkezett be, ahol hétfő délben, még mindig láthatóak voltak a szerencsétlenül járt repülő roncsai.

„Ez feltehetően a repülő törzse, a gép többi darabja több szét méteres körzetben szóródott szét” – mondta a tudósító.

A hatóságok vizsgálata folyamatos, csupán az éjszakai órákra, a sötétség idejére függesztették fel. Ekkor rendőrök és polgárőrök vigyáztak a helyszínre.

A légügyi hatóság a katasztrófavédelem és a rendőrség közösen folytatja a vizsgálatot.

Kapcsolódó tartalom

Novák Rita azt is elmondta, hogy a repülőn tartózkodó két férfi ejtőernyőt hordott, de ezek használatára semmi esélyük sem volt a tragédia bekövetkezte előtt.

A mentők nagy erőkkel vonultak a helyszínre, több esetkocsit és három helikoptert is riasztottak. Összesen négy sérültet kellett ellátniuk.

A tudósító azt is elmondta, hogy a baleset negyedik sérültje egy kisfiú, aki könnyebb égési sérüléseket szenvedett, őt a székesfehérvári kórházban kezelnek. Rajta kívül hárman – egy férfi, egy nő és egy kislány – szenvedtek súlyosabb égési sérüléseket, őket vasárnap mentőhelikopter szállította egy budapesti kórházba.

Úgy tudni, hogy egy családról van szó, akik pont ott voltak, ahová a repülő becsapódott. Sajtóhírek szerint a gépen tartózkodó két halálos áldozat apa és fia.


Kapcsolódó tartalom

A tragédiában egy Trojan típúsú kisrepülő zuhant le, ebből a típusból ez az egyetlen volt Magyarországon, rendszeresen vettek részt légi bemutatókon, egy nappal korábban például Szegeden.

„Szemtanúktól megtudtuk, hogy ez a bizonyos egymotoros amerikai repülőgép, amely nagyjából két éve repül magyar lajstromjellel, oda és vissza is áthúzott a börgöndi repülőtér felett, majd a harmadik áthúzást követően egyfajta orsózó manőverbe kezdett, és ezt már sajnos nem tudta befejezni” – mondta korábban Németh Krisztián tudósító.

A repülőnapot a baleset után azonnal felfüggesztették. Azt, hogy mi okozta a tragédiát, egyelőre nem tudni. A baleset körülményeit vizsgálják.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Helyszínelők a börgöndi repülőtérnél, Székesfehérvár közelében, ahol lezuhant egy Trojan típusú kisrepülőgép 2023. szeptember 10-én (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Ajánljuk még