Aktuális

Sötét, vízzel teli, szűk járatokon hozzák a felszínre a magyar mentőcsapatok a barlangban rekedt kutatót

Elemző: Az Európai Unió geopolitikai súlya mélyponton van

A jövő évi EP-választások és a brüsszeli politika volt az idei kötcsei piknik témája. Elemzők szerint az Európai Unió geopolitikai súlya mélyponton van, Orbán Viktor diagnózisa ezért, meglátásuk szerint helyes lehet. A miniszterelnök politikai igazgatója úgy fogalmazott: Brüsszelt foglyul ejtette egy háborúpárti és korrupt elit.

Szombat délután valamivel két óra előtt érkezett meg Orbán Viktor miniszterelnök a kötcsei Dobozy-kúriába. A somogyi községben immáron 22-ik alkalommal adott helyzetértékelést a kormányfő zárt körben. A találkozóról később Orbán Viktor közösségi oldalán egy kisvideó is kikerült.

Sajtóhírek szerint Orbán Viktor egy 15 pontos elemzésben vázolta fel a kormány terveit, amelyek a haderőfejlesztést, a gazdasági lehetőségeket, az energiaellátási alternatívákat és a demográfiai kérdéseket is érintette, de nagy hangsúlyt kapott a jövő év EP-választás is.

A miniszterelnök politikai igazgatója a kezdés előtt arról beszélt:

az elhibázott brüsszeli döntések komoly károkat okoznak, Európa versenyképessége pedig egyre romlik.

Brüsszelben változásokat kell elérni, ehhez Európában és Magyarországon is a jobboldali képviselőknek kell bizalmat kapniuk a jövő évi európai uniós választáson.

 „Ezzel kapcsolatban a megoldás az azt jelenti, hogy az európai parlamenti választásokon, mindenhol Európában, erre van is esély, a jobboldali pártok erősödnek, és Magyarországon is azt gondoljuk, hogy a jobboldali erőknek és a Fidesz–KDNP-nek kellene bizalmat kapnia, és akkor tudnánk az Európai Unióban és Brüsszelben változásokat elérni” – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

Kapcsolódó tartalom

Orbán Balázs ezt nevezte a legfontosabb kérdésnek a kötcsei találkozón, majd az uniós választásokról hangsúlyozta, a jobboldalnak és a jobbközépnek együtt kell működnie, az pedig később dől el, hogy ehhez a Fidesz–KDNP-nek melyik pártcsaládba kell kerülnie.

Brüsszelben változást kell elérni

– erről beszélt a XXI. Század Intézet elemzője is a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

 „Az EU geopolitikai súlya mélyponton van. Ez már csak abból is látszik, hogy a háború, ami a szomszédunkban dúl, és ennek a megoldásában Európának nem osztottak lapot a nagyhatalmak. És az EU gyakorlatilag szolgai módon kiszolgálja az Egyesült Államok érdekeit. Tehát ebből látszik, hogy geopolitikailag lemaradtunk.” – mondta Nagy Ervin.

Az elemző hozzátette: tökéletesen látszik, hogy a baloldal mára teljesen kiüresedett. Igazi szellemi műhely mára már jószerivel csak a jobboldalon található. Nagy Ervin szerint a kötcsei találkozó kiváló lehetőséget kínált a kormánypártok és az ellenzék helyzetének áttekintésére, és annak vizsgálatára, hogy a jobboldalnak milyen stratégia mentén kell nekivágnia a választási kampánynak.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Ajánljuk még