Aktuális

Elképesztően gyorsan mozog: fantasztikus felfedezést tettek a csillagászok

Manőverezés közben zuhant le a kisrepülő a börgöndi légi parádén, egyelőre nem tudni, mi okozta a tragédiát

Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Manőverezés közben lezuhant egy kisrepülőgép a Fejér vármegyei börgöndi repülőtéren. Úgy tudni, hogy a gép egy parkoló autó közelében csapódott a földbe, a kocsi pedig a becsapódástól kigyulladt. A pilóta és az utasa szörnyethalt a balesetben. Négy embert vittek kórházba: egy kislányt, egy nőt és egy férfit súlyos égési sérülésekkel szállítottak a fővárosba. Egy kisfiút pedig a székesfehérvári kórházban látnak el.
@hirado.hu Manőverezés közben zuhant le a kisrepülő a börgöndi légiparádén #hiradohu #hírek #fy #fyp #foryou #foryoupage #nekedbe #nekedbelegyen #baleset #repülő ♬ eredeti hang – hirado.hu – hirado.hu

A kisrepülő elszáll a közönség felett, az oldalára dől, megpördül és hirtelen a földbe csapódik – egy néző a telefonjával vette videóra a becsapódást.

A gép közvetlenül a parkoló autók mellé zuhant, majd lángokat látni. Többen is voltak a közelben. A tragédia Fejér vármegyében, a börgöndi légi parádén történt.

A mentők nagy erőkkel vonultak a helyszínre, több esetkocsit és három helikoptert is riasztottak. Összesen négy sérültet kellett ellátniuk. Az M1 információi szerint egy családról van szó, akik pont ott voltak, ahová a repülő becsapódott. A pilóta és az utasa szörnyethalt.

Kapcsolódó tartalom

„A repülőben utazók életét nem lehetett megmenteni: egy kislány, egy nő és egy férfi súlyos égési sérüléseket szenvedtek, őket helyszíni ellátás után mentőhelikopterekkel szállítottuk fővárosi gyógyintézetekbe. Egy kisfiú is megsérült, ő könnyebben, helyszíni ellátás után őt Székesfehérvárra szállítottuk” – mondta el Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője.

Sűrű füstfelhő emelkedett a magasba – a Híradóban bemutatott fotó másodpercekkel a tragédia után készült, és a közösségi oldalon tették közzé.

A tüzet a helyszínen tartózkodó székesfehérvári önkéntes tűzoltók kezdték el oltani, akikhez nem sokkal később megérkezett az erősítés is.

„Székesfehérvárról három gépjárműfecskendő, vízszállító jármű és a műszaki mentőszer érkezett a börgöndi repülőtérre. A lángokat végül a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a székesfehérvári hivatásos tűzoltókkal együttműködve fojtották el a helyszínen” – nyilatkozta Szabó-Bisztricz Anett,a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Roncsok maradtak csak a sportrepülőből. Darabjai métereken át szétszóródtak a fűben.

Kapcsolódó tartalom

Az M1 stábja még a bemutató előtt felvételeket készített a gépről és pilótájáról, akit kegyeleti okokból kitakartunk. Sajtóhírek szerint a férfi a fiával együtt volt a kisgépen. A balesetben mindketten meghaltak.

A Trojan típusú kisrepülőből ez az egyetlen volt Magyarországon, rendszeresen vettek részt légi bemutatókon, egy nappal korábban például Szegeden.

A repülőnapot a baleset után azonnal felfüggesztették. Azt, hogy mi okozta a tragédiát, egyelőre nem tudni. A baleset körülményeit vizsgálják.

„Ez a bizonyos egy motoros amerikai repülőgép, amely nagyjából két éve repül magyar lajstrom jellel, oda és vissza is áthúzott a börgöndi repülőtér felett, majd a harmadik áthúzást követően egyfajta orsózó manőverbe kezdett, és ezt már sajnos nem tudta befejezni” – mondta el az M1 helyszíni tudósítója.

Kiemelt kép: Helyszínelők a börgöndi repülőtérnél, Székesfehérvár közelében, ahol lezuhant egy Trojan típusú kisrepülőgép 2023. szeptember 10-én. (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Ajánljuk még