Időjárás

Elfújja a felhőket a szél, visszatér a virágpollen-csalogató napsütés

„Ahol a haza, ott a szabadság" – 22. alkalommal rendezték meg a kötcsei pikniket

Brüsszelben változásokat kell elérni, ehhez Európában és Magyarországon is a jobboldali képviselőknek kell bizalmat kapniuk a jövő évi európai uniós választáson – ezt mondta a miniszterelnök politikai igazgatója Kötcsén, a Polgári Magyarországért Alapítvány Polgári Piknik helyszínén. Orbán Balázs hangsúlyozta: Brüsszelt foglyul ejtette egy háborúpárti és korrupt elit, és az elmúlt időszakban hozott elhibázott döntések komoly károkat okoznak Európának. A kötcsei pikniket 2004 óta rendezik meg. Orbán Viktor kormányfő itt zárt körben ad helyzetértékelést a politikai folyamatokról.

Hatalmas médiafigyelem mellett, fotósok és újságírók gyűrűjében érkeztek a politikusok, közéleti szereplők szombaton a somogy vármegyei Kötcsére.

Sokan közülük kérdésekre is válaszoltak, mielőtt bementek polgári piknikre. Varga Judit, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke arról is beszélt, milyen célokra törekszik Magyarország az Európai Unióban.

„Erős nemzetek erős Európája. Egyébként ezt rengetegszer elmondjuk, én magam is gyakorlatilag ebben a szellemben végzem az Európai Uniós feladataimat” – fogalmazott.

Az őszi politikai szezon nyitányának számító találkozó célja, hogy a résztvevők kötetlen hangulatban vitathassák meg az aktuális politikai kérdéseket.

A miniszterelnök politikai igazgatója a kezdés előtt arról beszélt: az elhibázott brüsszeli döntések komoly károkat okoznak, Európa versenyképessége pedig egyre romlik. Brüsszelben változásokat kell elérni, ehhez Európában és Magyarországon is a jobboldali képviselőknek kell bizalmat kapniuk a jövő évi európai uniós választáson.

Kapcsolódó tartalom

„Ezzel kapcsolatban a megoldás az azt jelenti, hogy az Európai Parlamenti választásokon mindenhol Európában, erre van is esély, a jobboldali pártok erősödnek és Magyarországon is azt gondoljuk, hogy a a jobboldali erőknek és a Fidesz KDNP-nek kellene bizalmat kapnia, és akkor tudnánk az Európai Unióban és Brüsszelben változásokat elérni” – Orbán Balázs ezt nevezte a legfontosabb kérdésnek a kötcsei találkozón, majd az uniós választásokról hangsúlyozta, a jobboldalnak és a jobbközének együtt kell működnie, az később dől el, hogy ehhez a Fidesz-KDNP-nek melyik pártcsaládba kell kerülnie.

A kötcsei pikniket 2004 óta rendezik meg rendszeresen itthon. A kormányfő itt zárt körben ad helyzetértékelést a politikai folyamatokról. Emellett meghatározza a kormányzati feladatokat és irányvonalat a következő időkre.

Orbán Vikor kora délután érkezett meg a helyszínre. A kormányfő kiszállt a kisbuszból és gyalog ment tovább.

Nem sokkal később egy fotót osztott meg közösségi oldalán. Azt írta: Újra itt. Kötcse 2023.

 

A miniszterelnök kötcsei beszédei rendszerint programalkotó diskurzusnak számítanak – ezt már ifj. Lomnici Zoltán mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

A Századvég jogi szakértője közölte, az összejövetel idei mottója: „Ahol a haza, ott a szabadság.”

Ez azt jelenti, hogy a szuverenitás a nemzeti érdekek minden más elvárás, érdek elé helyezése áll a találkozó középpontjában.

Kapcsolódó tartalom

A legfontosabb aktuális témák között az elemző szerint az ukrajnai háború és annak Magyarországra gyakorolt biztonsági és gazdasági hatásai szerepelhetnek, felmerülhet a megnövekedett migráció és egy esetleges energiaválság kérdése is. De számíthattak a résztvevők a jogtalanul visszatartott uniós pénzek, a Biden-adminisztráció részéről érkező tisztességtelen és barátságtalan gesztusok kitárgyalására is.

Kötcse fő témája azonban a jövő évi európai uniós választások.

ifj. Lomnici Zoltán leszögezte: ennek kapcsán akár át lehetett tekinteni a kormánypártok és az ellenzék helyzetét, és azt is milyen stratégia mentén kell nekivágni a választási kampánynak.

Kiemelt kép:  Orbán Viktor kormányfő előadása a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényén, a Polgári Pikniken, a kötcsei Dobozy-kúriában, 2023. szeptember 9-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ajánljuk még