Aktuális

Lecsapott az ítéletidő: elöntötte a víz a metrót

HadERŐ címmel új magazinműsor indult az M1-en

HadERŐ – Hazámat szolgálom címmel új, honvédelmi témájú magazinműsor indult az M1 csatornán kedden. A Honvédelmi Minisztérium megbízásából készült műsor a katonák mindennapjain és a haderőfejlesztésen keresztül mutatja be a Magyar Honvédséget. A magazin epizódjai keddenként, a 11 órai híradó után kerülnek adásba, az adások a MédiaKlikken is visszanézhetők.

A keddi, első adásban bemutatták a Magyar Honvédség (MH) legújabb gépét, az Airbus H225M típusú helikoptert. A műsorban elhangzott: a legmodernebb kommunikációs képességgel rendelkező gépekből 16-ot rendelt Magyarország, ebből júliusban kettő érkezett meg a MH Kiss József 86. Helikopterdandár szolnoki bázisára.

Kapcsolódó tartalom

A magazinban Oláh Gábor őrnagy, zászlóaljparancsnok-helyettes arról beszélt, hogy a H225 egy nagyon jó helikopter, nagyon jó robotpilótával, nagyon jó fedélzeti rendszerekkel, szinte magától repül, de csak szinte, és ezeket az apróságokat nagyon-nagyon meg kell tanulni, be kell gyakorolni.

Hozzátette: ez a gép gyakorlatilag mindent tud, amit egy közepes szállítóhelikopternek tudnia kell, elsősorban a személyek szállításában és teherszállításban alkalmazzák majd, de mentési munkákban is be tudják vetni.

Az őrnagy azt mondta: hosszú és rögös út vezet ahhoz, hogy valaki helikopterpilóta legyen, de ez igaz a katonai pálya minden területére. Úgy fogalmazott: „Ha nincs meg mögötte az akarat, akkor nem fog működni.” Elmondta azt is, hogy nemrég tért vissza Szlovéniából, ahol a H145-ös helikopterrel segítettek az árvízkárok felszámolásában.

Kapcsolódó tartalom

A műsorban elhangzott az is, hogy földön és égen is olyan profikra van szükség, akik mentenek, megvédenek, szolgálnak, és ott vannak, amikor szükség van rájuk, vagyis a professzionális haderő igazi hajtómotorja és lelke a katona. Hozzátették: a magyar légierő hajtómotorja a csúcstechnológia és az üzemanyag mellett a magyar katonák profizmusa, alázata és elszántsága és ebben a szolgálatban a H225M szuperhelikopterek hatalmas mérföldkövet jelentenek majd az éles bevetésekben.

A műsor második részében a tűzszerész búvárok munkáját mutatták be, miközben végigkövették egy robbanótest Dunából kiemelésének gyakorlatát. Ennek során a tűzszerész búvár megkereste a folyóban a robbanótestet, tapintással felismerte, hogy milyen típusú, majd előkészítette a kiemelésre. A robbanótestet ezt követően kiemelték a fedélzetre. A műsorban elhangzott: nemcsak kiemelkedő képességű búvárnak kell lennie a tűzszerész búvárnak, hanem vakon, tapintással fel kell ismernie a robbanószerkezetet és azt is, hogy milyen veszélyt jelenthet.

A harmadik részben a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Testőrezred feladatait mutatták be, a katonák az augusztus 20-ai tisztavatást gyakorolták. Elhangzott: ahhoz, hogy az állami ünnepségeken minden óraműpontossággal történjen, koncentrációra, kitartásra és fáradhatatlan gyakorlásra van szükség, a testőrezred katonái folyamatosan tökéletesítik a mozgásukat.

Kapcsolódó tartalom

Megemlítették a kitartásról szólva, hogy az állami rendezvényeken szolgálatot teljesítő katonák vagy a Szent Korona mellett és a Sándor-palota előtt őrt állók akár órákig is képesek rezzenéstelen arccal állni a tűző napon.

A negyedik részben a szolnoki helikopterdandár repülésirányító tornyában szolgálók mindennapi munkáját mutatták be. Elhangzott: a repülésirányító torony felügyeli és irányítja a repülőteret, koordinálja a gyakorló- és hadműveleti repüléseket, eközben kezelik a civil átrepülő forgalmat és radarképekről figyeli a környező területek légijárműveit.

A torony óraműpontosságú gépezet, hiszen pilóták és földi kiszolgálók sokasága bízza az életét ítélőképességükre és józanságukra, a másodperc törtrésze alatt kell felmérniük helyzeteket, amelyek sosem ugyanolyanok és mindenkivel tudniuk kell kommunikálni” – hangzott el a műsorban.

Ajánljuk még