Időjárás

Lassan visszatér a nyár, mutatjuk a mai csúcshőmérsékletet

Nem éri meg lakott területen száguldozni: szeptembertől komoly bírságra számíthatnak a gyorshajtók

| Szerző: hirado.hu
Komoly bírságra számíthatnak ettől a hónaptól a gyorshajtók. A megengedett sebességhatár túllépéséért járó büntetési tételek már meg is jelentek a Magyar Közlönyben. Statisztikák szerint a közlekedési balesetek egyik legfőbb oka a nem megfelelően megválasztott sebesség, ezért a rendőrség is folyamatosan ellenőrzi az utakat országszerte.

Ismerős képek az Árpád hídi gázolásról: egy tuningolt Mercedes sofőrje 140 kilométer/órás sebességnél elvesztette uralmát az autó felett, ami nagy erővel nekicsapódott a szalagkorlátnak majd átszakítva azt, halálra gázolt egy éppen arra járó, szabályosan közlekedő fiatal kerékpárost.

Kapcsolódó tartalom

Az ámokfutókat az Árpád hídi gázolás óriási visszhangja sem állította meg, azóta is többször előfordult, hogy extrém magas sebességet rögzítettek a sebességmérők.

Vasárnap csak a XI. kerületben három helyszínen, köztük az Illatos utcában is találkozhattak az autósok rendőrségi autóba elhelyezett traffipaxszal. A rendőrség a hét minden napján a nap szinte minden órájában méri azt, hogy a sofőrök betartják-e a megengedett sebességhatárokat.

Nemcsak a fővárosban, hanem országszerte is szűrik a gyorshajtókat a rendvédelmi szervek. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a VÉDA-kapuk mellett úgynevezett traffiboxok is üzemelnek.

Kapcsolódó tartalom

Csak az idei év első hat hónapjában több mint 6000 személyi sérüléssel járó baleset történt az utakon, 193 balesetben 211-en vesztették életüket az elmúlt fél évben.

A statisztikák szerint a halálos és személyi sérüléssel járó balesetek egyik legfőbb oka a gyorshajtás.

Dobrocsi Endre, az M1-nek nyilatkozó közlekedésbiztonsági szakértő szerint rendkívül kockázatos a gyorshajtás, aminek súlyos következményei lehetnek. Azt mondja, a sebességhatár extrém túllépése akár tömegszerencsétlenséghez is vezethet.

A gyorshajtás nem egy véletlen történet, hanem ezt a járművezetők szándékosan, előre megfontolt szándékkal követik el. Úgy, hogy teljes mértékben figyelmen kívül hagyják azt, hogy egy ilyen esetben elég egy úthiba, egy váratlan széllökés okozta berepült tárgy a látótérbe, vagy bármi olyan tényező amire hirtelen nem tud reagálni megfelelő módon”

– tette hozzá.

A gyorshajtásért kiszabható büntetések megemelt tarifái 2023. szeptember 1-től (forrás: MTVA/M1 Híradó)

A kormány korábban döntött arról, hogy szeptember 1-től jelentősen megemeli a sebességhatár átlépéséért járó bírságok összegét.

Aki lakott területen a megengedett 50 kilométer/órás sebességet 15 km/órával meghaladja (vagyis 65-tel megy), közel 40 ezer forint büntetésre számíthat.

Ha pedig valaki több mint 70 km/órával lépi át ezt a határt, az előbbi összeg tízszeresére is büntethetik.

Nem csak a gyorshajtásért jár komoly bírság szeptembertől. Egyebek mellett magas pénzbüntetésre számíthatnak azok is, akik ittasan vagy biztonsági öv nélkül közlekednek, vagy épp az autópálya leállósávjában haladnak.

A kiemelt kép illusztráció (fotó: MTI/Sóki Tamás)

Ajánljuk még