Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

Szijjártó Péter: Zöld jelzést kapott a magyar–szlovén földgáz interkonnektor építése

Véglegesítettük az energia terén történő együttműködési megállapodásunkat, ennek értelmében zöld jelzést kapott a magyar–szlovén földgáz interkonnektor építése – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán kedden.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy Szlovénia Magyarország egyetlen olyan szomszédja, amellyel nincs összekötve az ország gázvezetékrendszere, most ezt a hiányt orvosolják.

A miniszter kiemelte,

az interkonnektor kapacitása 440 millió köbméter lesz évente, amivel megnyílik a szállítás lehetősége az olasz-szlovén-magyar földgázfolyosón.

Ez egy újabb fontos lépés Magyarország energiaellátásának biztonsága terén. A megállapodást október elején Budapesten írják alá – tette hozzá.

Emellett megerősítették az együttműködést a nukleáris energia terén is. Kiállnak a nukleáris energia használata mellett, az ugyanis fenntartható, olcsó és biztonságos módja a villamos energia előállításának.

Magyarországhoz hasonlóan Szlovénia is meghosszabbítja atomerőművének élettartamát és nukleáris kapacitásainak növelését tervezi

– ismertette a tárcavezető.

Kapcsolódó tartalom

A regionális áramtőzsde létrehozásának terén is nagy lépéseket tettünk előre, a lényegi kérdésekben közös állásponton vagyunk, így a magyar-szerb-szlovén regionális áramtőzsde a jövő év elején megkezdheti működését – fogalmazott Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

Ajánljuk még