Aktuális

Összeverte ismerősét két fővárosi férfi, majd hagyták meghalni – vádat emeltek ellenük

Kilenc vármegyében és a fővárosban folytatódik a szúnyogirtás

A héten kilenc vármegye 391 településén és a főváros hat kerületében folytatódik a szúnyogirtás – közölte a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn.

A fővároson kívül Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyék területén dolgoznak a szakemberek – tartalmazza a közlemény. A kezeléseket földi úton, a települések lakott részein végzik platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel a napnyugtát követő esti, késő esti órákban – tették hozzá.

Azt írták:

az elmúlt hét meleg időjárása kedvezett a szúnyogok szaporodásának,

mert ilyenkor a lárvák akár egy hét alatt képesek kifejlődni. A központi szúnyoggyérítés azokra a területekre terjed ki, ahol a legnagyobb a szúnyogártalom. Ugyanakkor minden önkormányzatnak lehetősége van saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településen.

Kapcsolódó tartalom

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. A ház körüli, vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, madáritatókban, gumiabroncsokban ezerszámra fejlődhetnek szúnyogok.

Ezért arra kérik a lakosságot, hogy öntsék ki vagy cseréljék a pangó vizeket, megszakítva a lárvák fejlődési ciklusát:

ha valaki tartályba, hordóba gyűjti az esővizet, fedje le a tartályt, vagy kössön rá szúnyoghálót

– olvasható a közleményben. A tervezett beavatkozások időpontja és helyszíne nyomon követhető a katasztrófavédelem weboldalán.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még