Aktuális

Vasárnap hajnalban óraátállítás! Így módosul egyes vonatok és buszok menetrendje

Indul a gombaszezon – Szakértői tanácsok a Nyár 23-ban

Bár a napokban tombol a hőség, szeptemberben elkezdődik a gombaszezon. Kellis Lajos gombaszakellenőr a Duna nyári magazinműsorában hívta fel a nézők figyelmét arra, milyen veszélyekkel járhat a gombaszedés.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt már augusztusban is gombában gazdagok voltak Magyarország erdői, így hamarabb kezdődött az őszi gombaszedő szezon. A szabadban gyűjtött gomba bevizsgálás nélküli fogyasztását a szakértő semmi esetre sem ajánlja. Kellis Lajos gombaszakellenőr a témában a Duna Nyár 23 című műsorának vendégeként nyújtott felvilágosítást.

„Általános szabály, hogy soha ne kóstolással, hanem a kinézet alapján ellenőrizzük a gombákat. A zöld színű gombákat kiváltképp nem szabad megízlelni. A gyilkos galóca kalapja általában sárgászöld színű, de kifakulva csaknem fehér is lehet. Már egy egészen kevés is halálos lehet belőle” – hangsúlyozta a szakértő. A gombamérgezések miatti halálesetek túlnyomó többségét ugyanis világszerte a gyilkos galóca okozza, ezért érdemes alaposan odafigyelni, mit teszünk a kosarunkba.

A gombaszakellenőr ajánlja, hogy az összegyűjtött gombákat kivétel nélkül, minden alkalommal mutassák be a gyűjtők gombavizsgálónak, mivel ez jelenti az egyetlen biztosítékot arra, hogy a gomba emberi fogyasztásra alkalmas.

Nyár 23 – élőben a Balaton-partról, napi belföldi útitippekkel, hétfőtől szombatig 10 és 12 óra között a Dunán.

A Nyár 23 korábbi adásai 60 napig újranézhetők a Médiaklikken.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még