Aktuális

Szoboszlai: Nincsenek fájdalmaim, és szeretnék mihamarabb csúcsformába kerülni

Világcsúcs, egyéni rekordok, emlékezetes és megható pillanatok helyszíne volt kilenc napon át Budapest

Sohasem volt még ennél hangulatosabb világbajnokság, mint a budapesti – így fogalmazott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke. Sebastian Coe külön kiemelte a rengeteg újítást és azt mondta: Magyarország és Budapest tökéletes helyszín volt a világbajnokság rendezésre. A szervezők azt mondták: fáradtak, de nagyon elégedettek.
A férfi 10000 méteres síkfutás döntője a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 20-án. (Fotó: MTI/Derencsényi István)

Sohasem volt még hangulatosabb világbajnokság, mint a budapesti” – így fogalmazott Sebastian Coe. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke kiemelte a rengeteg újítást, és azt mondta: Magyarország tökéletes helyszín volt a vb megrendezésre.

Kapcsolódó tartalom

Nem emlékszem, hogy bármelyik korábbi világbajnokságon jobb hangulat lett volna, mint a mostani vb-n, Budapesten.

A lelátók többször is megteltek, Budapest és Magyarország tökéletes helyszín egy ilyen nagy esemény megrendezésére. Több szempontból is emlékezetes marad ez a vb, sohasem volt még ennyi atléta világbajnokságon, valamint számos olyan újítás volt, amit a jövőben is alkalmazunk majd. Köszönettel tartozunk Magyarországnak ezért a kiváló rendezésért” – mondta a sportvezető

A vb kabalafigurája, Youhuu, a rackajuh a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 24-én. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Lenyűgöző volt a nemzeti atlétikai központ látványa, a lelátók minden egyes nap zsúfolásig megteltek. Lengtek a zászlók és zúgtak a buzdító rigmusok. Tízezrek ujjongtak és tapsoltak egyszerre. A világbajnokság kezdetétől a végéig fantasztikus volt a hangulat.

Kapcsolódó tartalom

Lázba hozta a sportrajongókat a budapesti vb. Turisták ezrei érkeztek a magyar fővárosba, hogy szurkoljanak.

Csak gratulálni tudok, csodálatos volt a világbajnokság és Budapest is” – mondta az egyik külföldi szurkoló.

Világcsúcs, egyéni rekordok, emlékezetes és megható pillanatok helyszíne volt kilenc napon át Budapest.

Volt, hogy egy sportoló fesztiválhangulatot teremtett. Az olasz magasugró Gianmarco Tamberi dobolt, majd a vb cím megszerzése után a vizes árokban ünnepelt.

Kapcsolódó tartalom

Magyar sportsikerekből sem volt hiány. Halász Bence legeredményesebb magyarként bronzérmet szerzett kalapácsvetésben.

Krizsán Xénia hétpróbázó negyedik lett. A 4×400-as női és férfi váltó pedig új hazai csúccsal ért célba. A magyar sportolókat hosszú perceken át éltette közönség.

Kapcsolódó tartalom

Youhuu az atlétikai vb kabalája a sportolókat és a közönséget is lenyűgözte: teregetett és rémisztgetett. A szívbajt hozta a bahamai Anthonique Strachanre az eredményváróban. A világ egyik leggyorsabb futója két nappal később farkas álarcban kergette meg a rackajuhot.

Több száz újságíró és televíziós stáb is érkezett. Világszerte egymilliárdan nézték a közvetítéseket.

„Minden várakozásnál jobban sikerült a budapesti atlétikai világbajnokság. Megtöltöttük a Nemzeti Atlétikai Központot, tömeg volt az utcai versenyek pályája mellett és amit ígértünk, hogy élményt kaphat mindenki, az azt gondolom, hogy teljesült”

– mondta Németh Balázs vezérigazgató.

Kapcsolódó tartalom

Minden magyar büszke lehet arra, hogy Magyarország rendezte az idei atlétikai világbajnokságot” – erről már a sportért felelős államtitkár beszélt. Schmidt Ádám úgy fogalmazott: ez jó előszobája lehet egy hazai olimpia megrendezésének.

Kapcsolódó tartalom

„A nemzetközi sportvezetés elképesztő számban és minőségben képviseltette magát itt az atlétikai világbajnokságon. Mi bíztunk benne, hogy ők is úgy gondolják, hogy itt a kilenc napon át egy csoda valósult meg, és ha minket kérdeznek, akkor nagyon bízunk benne, hogy esetlegesen ezek a sportvezetők olyan helyzetbe kerülnek, hogy dönthetnek majd a következő olimpia helyszínéről, akkor mindannyiuk szemük előtt fog lebegni, hogy szívesen visszatérnének Budapestre.”

Szemerei Levente versenyez a budapesti atlétikai világbajnokságon a Lánchídon 2023. augusztus 27-én. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A számokat összesítve: 200 országból több mint kétezer sportoló érkezett Magyarországra, és 120 országból jöttek szurkolók, kilenc nap alatt több mint 400 ezer jegyet adtak el.

Kiemelt képünk: A férfi 10000 méteres síkfutás döntője a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 20-án. (Fotó: MTI/Derencsényi István)

Ajánljuk még