Aktuális

Videó: Busszal ütközött az autó Budapesten

Óriási a nyomás a magyar határon – idén már több mint 100 ezer illegális migránssal szemben intézkedtek a rendőrök

Az idén már meghaladta a 100 ezret az illegális migránsokkal szembeni rendőri intézkedések száma. Balázs László, az ORFK Határrendészeti Főosztályának vezetője azt mondta: ez azt jelenti, hogy az unióban a migránsokkal szemben végrehajtott intézkedések 28 százaléka Magyarországon történt. Hozzátette: a bevándorlók egyre agresszívebbek. Az idén immár hét rendőr sérült meg a támadások nyomán, a migránsok 113 járműben is kárt okoztak és rendszeresen megrongálják a határkerítést.

Tömegesen érkeznek a migránsok a szerbiai Obrenovácba. Olyan sokan vannak, hogy már nem férnek el a befogadó táborban. Elárasztották az utcákat és elfoglalták az erdős területeket is. A migránsok tömeges jelenléte mindennapossá vált a Belgrád melletti kisvárosban. Itt jellemzően csak néhány napot töltenek, majd indulnak is tovább.

Embercsempészek segítségével fogunk átmenni a határon. Nem tudom, hogy kik ők, de még Afganisztánban megkeresett egyikük. Azt mondta, hogy segíteni fog. Sok pénzt kért érte. Több ezer eurót” – mondta egy afgán migráns.

Egyre feszültebbek a lakosok a határ menti Szabadkán is. A tömegével érkező migránsok miatt sokan féltik a testi épségüket is. Van olyan idős ember, aki azt mondja, egy egész migránscsoport támadta meg.

Kapcsolódó tartalom

Huszonöten támadtak meg. A saját udvaromban”  – mondta egy helyi lakos.

A lakosok szerint a migránsok már nem csak a Makkhetesi erdőben lövöldöznek. Legutóbb a szabadkai vasúti teherpályaudvar romos épületéből lehetett hallani a fegyverropogást.

Pénteken ezért újabb razziát tartott a szerb rendőrség a Szabadka-környéki erdőkben. Már éjjel elkezdték helikopterekkel átfésülni a területet, majd reggel terepjárókkal vizsgálták át a határ melletti szakaszt. A rendőrök mintegy 40 illegális bevándorlót fogtak el.

Akiket, nem állítanak meg a szerbek, azokat a magyar határzáránál tartóztatják fel.

„Az európai unióban végrehajtott Intézkedések 28 százalékát Magyarországon hajtják végre az illegális migráció elleni fellépés érdekében” – fogalmazott Balázs László, az ORFK Határrendészeti Főosztály főosztályvezetője.

Az ORFK határrendészeti főosztályvezetője azt mondta:

az idén már meghaladta a 100 ezret az illegális migránsokkal szembeni rendőri intézkedések száma és 747 embercsempész ellen indítottak büntetőeljárást.

Ráadásul a migránsok egyre agresszívebbek a rendőrökkel szemben. A támadásokban idén eddig hét rendőr sérült meg és az illegális bevándorlók 113 járművet is megrongáltak.

Kapcsolódó tartalom

„A kerítés elemeinek a megrongálása, a kamerák megrongálása, ami még fájdalmasabb számunkra az, hogy az állományunkat is folyamatosan támadják kövekkel, nagy fadarabokkal, csúzliból kilőtt csapágygolyókkal és minden olyan eszközzel, amivel gyakorlatilag az eredményes határőrizetet megpróbálják meggátolni” – mondta Balázs László.

A rongálások miatt a határzárat is folyamatosan javítani kell. Ebben az évben csak erre 260 millió forintot költöttek.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Ajánljuk még