Rendkívüli

Szép volt lányok! Kijutott a párizsi olimpiára a női kézilabda-válogatott

Csúzliból kilőtt csapágygolyókkal és gázspray-vel is támadják a rendőröket – egyre erőszakosabban támadnak a magyar határra a migránsok

| Szerző: hirado.hu
Több mint 830 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök pénteken a magyar határnál. A legtöbben Csongrád-Csanád vármegyében próbálkoztak, de szinte a teljes határszakaszon volt dolga a hatóságoknak. A rendőrség közölte: az intézkedések száma idén már meghaladta a százezret, az egyre erőszakosabb migránsok miatt pedig a határvédők napi szinten élik át, hogy különböző tárgyakkal, téglákkal, kövekkel és fadarabokkal dobálják őket. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint valamennyi európai útvonalon nő a migránsok száma.

A Híradóban bemutatott felvételen éppen egy létrát támaszt a kerítésnek egy migráns, majd kövekkel kezdi dobálni a rendőröket. Mások közben a térfigyelő kamerákban próbálnak kárt tenni. A határt védő rendőröknek sokszor csak fedezékbe vonulva sikerül elkerülni a feléjük repülő husángokat, tégladarabokat. Mindennapos jelenetek ezek a magyar kerítésnél. A felvételeket augusztus 25-én tette közzé a rendőrség.

Az illegális bevándorlók ma már csúzliból kilőtt csapágygolyókkal és csavarokkal, illetve gázspray-vel is támadják a rendőröket. Idén eddig hét rendőrt sebesítettek meg így a határsértők, és 113 autóban tettek kárt. A rendőrség közölte: a kerítés javítási költsége idén már meghaladta 260 millió forintot. Az illegális migránsoknál pedig több alkalommal is láttak lőfegyvert, továbbá hallottak lövéseket Szerbia területéről.

Azt, hogy a migránsok szinte minden nap lövöldöznek, a vajdasági településeken élők is hallják.

Péntek éjjel is ropogtak a fegyverek, pedig a szerb hatóságok egy nappal korábban átfésülték a határmenti erdőket. Már éjjel elkezdték helikopterekkel figyelni a területet, aztán reggel terepjárókkal vizsgálták át a határ melletti szakaszt. Az M1 vajdasági tudósítója szerit rendszeresek a hasonló akciók.

Kapcsolódó tartalom

Szabadkán és a környékén volt egy nagyszabású akció, amikor mintegy 40 migránst találtak a határsáv menti erdőkben. Zomborban pedig a hét elején fésülték át a legnépszerűbb gyülekezőhelyeket, ekkor nem kevesebb, mint 127 illegális bevándorlót gyűjtöttek be a hatóságok.

De a migránsok sokszor még aznap visszatérnek. És nem csak a határmenti településekre jellemző ez, hanem a szerb fővárosra is.

A buszpályaudvar melletti parkot ellenőrzik a rendőrök Belgrádban. Amint meglátják őket, feloszlik a tömeg és elhagyják a helyszínt. Az illegális bevándorlók a közeli utcákban várják meg, hogy elmenjenek az egyenruhások. Alig telik el fél óra és újból megtelik a migránsok gyülekezőhelye.

Minél előbb el kell jutnunk Németországba, vagy Franciaországba. A barátaink már ott vannak. Ők mondták, hogy menjünk utánuk, mert ott majd jobb életünk lesz” – mondta egy magát afgánnak valló férfi.

A bevándorlók legtöbbször embercsempészek segítségével próbálnak átjutni a határon. A rendőrségi felvételek szerint a hatósági raktárak tele vannak összeszedett létrákkal. Itthon idén már 747 eljárás indult embercsempészés miatt, és több mint százezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek.

Kapcsolódó tartalom

Valamennyi európai fő migrációs útvonalon nő a migránsok száma – erről a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt. Bakondi György szerint ezt tapasztalják Olaszországban, Spanyolországban és a balkáni útvonalon is. A magyar határon a rendőrök naponta most átlagosan 900 migránssal szemben intézkednek, akik egyre erőszakosabbak.

Korábban ugyan már bandák közötti összetűzések voltak, először késekkel, pisztolyokkal, de ma már géppisztolyokkal. Csakhogy azok egymás közötti leszámolások voltak, vagy területszerzési, vagy területvédelmi összecsapások. Az elmúlt hetekben a lövöldözések a külterületekről átkerültek a belterületekre” – mondta. Bakondi György úgy fogalmazott: az illegális migráció kezelésében súlyos hibákat vétett az Európai Unió. Azt is mondta, hogy a közelgő uniós választások után az új európai parlamentnek és bizottságnak is át kell gondolni a bevándorláspolitikát.

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még