Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

ORFK: Meghaladta a százezret a migránsok elleni intézkedések száma

Az idén már meghaladta a 100 ezret az illegális migránsokkal szembeni rendőri intézkedések száma – jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Határrendészeti Főosztályának vezetője pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Balázs László közölte: ez azt jelenti, hogy az Európai Unióban a migránsokkal szemben végrehajtott intézkedések 28 százaléka Magyarországon történt. Ugyanebben az időszakban 747 embercsempész ellen indítottak büntetőeljárást – tette hozzá.

Mint elmondta: a migránsok egyre agresszívebbek a határőrizetet biztosító rendőrökkel szemben. Az idén immár 7 rendőr sérült meg a támadássok nyomán, és az illegális migránsok 113 járműben is kárt tettek.

Továbbá, rendszeresen megrongálják a határkerítést, aminek a javítása idén már 260 millió forintba került – sorolta.

Amíg a migránsok jellemzően afgán, marokkói, pakisztáni, szír, és török állampolgárok, addig az őket segítő embercsempészek többnyire azeriek, grúzok, moldávok, románok és szírek – fűzte hozzá.

Az ezredes a továbbiakban úgy vélekedett, hogy az Európai Unió jogi szabályozása továbbra sem felel meg az illegális migráció elleni hatékony küzdelemnek.

Kapcsolódó tartalom

Példaként említette, hogy a célországban kapott pénzbeli ellátásból a migránsok legtöbbször az embercsempészekkel szembeni hátralékukat egyenlítik ki, illetve hazaküldik a pénzt, amit újra migrációra használnak fel.

Ugyanakkor a magyar rendőrség aktívan részt vesz az európai migráció elleni küzdelemben – folytatta.

A magyar rendőrök jelen vannak csaknem valamennyi a nyugat balkáni útvonalon található országban, illetve 68 magyar rendőr teljesít szolgálatot az EU határőrizeti ügynöksége, a FRONTEX műveleteiben.

Továbbá magyar-osztrák-szerb miniszterelnöki megállapodás alapján folyamatosan váltják egymást magyar rendőri kontingensek a szerb-észak-macedón határon. A magyar szerb határon pedig osztrák, szlovák, cseh és török rendőrök segítik magyar kollégáik munkáját – ismertette Balázs László.

Arról is beszámol, hogy az idén leginkább a közép-mediterrán migrációs útvonalra nehezedik a legnagyobb nyomás, illetve a nyugat-balkáni útvonal egy része Horvátország schengeni csatlakozása nyomán átterelődött Szlovénia irányába.

Ajánljuk még