Baleset

Súlyos buszbaleset történt egy kelet-szlovákiai településen

Áder János: Nekünk kell tenni a körülöttünk lévő világ túléléséért

Nekünk kell tenni a körülöttünk lévő világ túléléséért – jelentette ki Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke pénteken Csákváron, a természetképeket bemutató FotoKozma fotófesztivál ünnepélyes megnyitóján.

A kiállításon látható képek készítői – a legfiatalabbtól a legtapasztaltabbig, a kezdőtől a díjnyertes művészig – egyaránt rajong bonyolult és gyönyörű világunkért. Ez fejeződik ki, amikor a szépet mutatják: gyönyörködnek és gyönyörködtetnek – mondta a volt államfő.

Az alkotók rajongásukat fejezik ki akkor is, ha kíméletlenül elénk tárják egy folyó haldoklását, vagy a szeméttengert, amelybe lassan belefullasztjuk önmagunkat – tette hozzá.

A képek egyetemes tulajdonsága a közös otthonunk iránti szeretetteljes elköteleződés, legyen az a Sarkkör, a Hortobágy, a Balatonpart vagy Szerbia, Vietnám vagy a Vértes. „Az itt bemutatkozó alkotók arra hívnak: vegyük észre e világ gazdag, de törékeny szépségét! Legyen kapcsolatunk vele, több és közvetlenebb, mint számítógépünk egzotikus háttérképeivel!” – mondta Áder János.

Kapcsolódó tartalom

A fotokozma.com internetes oldal szerint a FotoKozma nemzetközi kültéri fotófesztivál évente kerül megrendezésre a Vértes környékén, és olyan projekteknek ad helyet, amelyekben a fókusz az ember és a természet kapcsolatán van. Az idei a harmadik fesztivál.

Kiemelt kép: Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Ajánljuk még