Aktuális

Tűz ütött ki egy fővárosi kórház udvarán

Törökország földrengés sújtotta területeiről érkeztek gyerekek az atlétikai vb-re

Törökország földrengés sújtotta területeiről érkeztek fiatal sportolók a budapesti atlétikai világbajnokságra. A Törökországból érkezett gyerekek élőben szurkolhatnak a világ minden tájáról ideérkező atlétáknak kedden és szerdán.

A 7,8 tizedes erősségű földmozgás Törökország több városában óriási pusztítást hagyott maga után. Több tízezer emberéletet követelt a katasztrófa.

Az elsők között érkeztek meg a magyar mentők, köztük a HUNOR mentőcsapat is a földrengés sújtotta térségbe. Keresőkutyákkal kezdték meg az embert próbáló munkát. Versenyt futva az idővel, egy hétig kutattak túlélők után.

Volt, hogy egy emberért 16 órát is küzdöttek. A magyar mentők több ember, köztük gyermekek életét is megmentették.

Több mint hat hónappal a tragédia után is van még olyan város Törökországban, ahol jelenleg is zajlik az újjáépítés.

„A földrengés egy nagyon nagy területet érintett. Ezt nem lehet egyik napról a másikra újra felépíteni. A legjobban érintett városban, Hatayban még mindig tart az összeomlott épületek elhordása és az újjáépítés” – mondta Törökország budapesti nagykövete, aki ezúttal is köszönetet mondott hazánknak a földrengés utáni azonnali segítségnyújtásért.

Kedden huszonhárom gyerek érkezett Magyarországra Törökországból a földrengés sújtotta térségekből.

A 10 és 14 év közötti sportolók március elején kaptak meghívást a budapesti atlétikai világbajnokság szervezőitől Magyarországra.

„Adanából érkeztem. Egy olyan régióból, amit szintén érintett a földrengés. Rúdugrással foglalkozom. Nagyon tetszik nekem ez a hely, és nagyon jó az első benyomásom Budapestről” – mondta az egyik török lány.

A gyerekek első útja az atlétikai vb egyik szurkolói zónájába vezetett, ahol a 100 méteres sprint- és rajtgépet is kipróbálhattak. A bátrabbak akár azt is megtapasztalhatták, hogy milyen érzés lehet az, amikor egy profi rúdugró 6 méteres magasságban jár.

„Köszönöm a magyar embereknek, hogy itt lehetünk. Én Malatyából érkeztem, hosszútávfutó vagyok. Nagyon tetszik a szurkolói zóna, és nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek” – mondta az egyik török kisfiú.

A Törökországból érkező gyerekek három napot töltenek Budapesten. Ez idő alatt kilátogatnak Magyarország történetének legnagyobb sporteseményére is.

Németh Balázs, a vb-t szervező cég vezérigazgatója azt mondta: a meghívás célja az volt, hogy örömet csempésszenek azoknak a gyerekeknek az életébe, akiket borzalmas tragédia ért a földrengés miatt.

„A csúcspontja az egész látogatásnak, mivelhogy fiatal sportolókról van szó, a csúcspontja az lesz, hogy ma este és holnap este is együtt kimegyünk a Nemzeti Atlétikai Központba, és egy bőrfoteles szektorból a célegyenes legjobb vagy az egyik legjobb részéről nézhetik meg az atlétika szuperhőseit, és élőben szurkolhatnak a világ minden tájáról ideérkező atlétáknak” – mondta Németh Balázs, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A három nap alatt a gyerekek a főváros nevezetességeivel is megismerkednek.

Megnézik többek közt a Parlamentet és a budai Várat, és a budapesti török nagykövetség is vendégül látja őket.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még