Aktuális

Vége a hajtóvadászatnak, elfogták a józsefvárosi gyilkost

Családokért felelős államtitkár: Új ösztöndíjra pályázhatnak a magyar pedagógusok

Havi nettó 75 ezer forintos ösztöndíjra pályázhatnak a tehetséggondozásban kulcsszerepet játszó tanárok a kormány által most meghirdetett Köbüki programban – mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent interjúban.

Az államtitkár szavai szerint mindenki számára nyitott, minél több tehetséget azonosító és aztán folyamatosan támogató, átlátható és utánkövethető rendszert szeretnének létrehozni, amelybe a jelenleg is futó tehetséggondozó programokat is betagoznák.

„Azokat a tanárokat támogatjuk, akik a tehetséggondozásban kulcsszerepet játszanak” – jelentette ki Hornung Ágnes. Az ő ösztönzésükre, munkájuk elismerésére hozták létre a Köbüki tehetséggondozó tanári ösztöndíjat. Az oktatók nyílt pályázati rendszerben, a www.emet.gov.hu oldalon jelentkezhetnek, és a nyertes pályázók tíz hónapon át havi nettó 75 ezer forint támogatást kaphatnak munkájuk további folytatására. A pályázat benyújtására egy hónapig van lehetőség, az eredményhirdetés októberben lesz. Ez az ösztöndíjprogram nem a köznevelési rendszerhez kapcsolódó bérkiegészítés, hanem a tehetséggondozás támogatása, az abban részt vevő tehetséggondozók további motiválása – ismertette.

Kapcsolódó tartalom

„A mi feladatunk, hogy elősegítsük a tehetségek felfedezését, továbbá a tehetségük kibontakoztatásához szükséges támogatást minél teljeskörűbben biztosítsuk. Úgy tudnak elindulni képességeik kibontakoztatása felé, ha vannak olyan szakemberek, akik felfigyelnek rájuk és fejlesztik őket, egyengetik pályájukat” – fogalmazott Hornung Ágnes.

Elmondta: a pedagógusoknak ezért a pluszpénzért nem kell pluszmunkát vállalniuk. Azok jelentkezhetnek, akik már legalább három éve középfokú köznevelési intézményben tanítanak és kiemelkedő tehetséggondozó tevékenységet folytatnak. „Ezek a pedagógusok a tehetségek fejlesztésében eddig is példaértékű eredményeket értek el, és mi azt szeretnénk, hogy ezt a munkát tovább folytassák” – tette hozzá.

Az interjúból kiderül, hogy a tanárok egyénileg jelentkezhetnek a Köbüki ösztöndíjra. A pályázat független attól, hogy a jelentkező melyik középfokú oktatási intézményben dolgozik. A forrás rendelkezésre áll, a most kezdődő tanévben több mint 1600 pedagógus részesülhet a támogatásban, amelyre több mint 1,2 milliárd forintot különítettek el.

Az államtitkár kifejtette, hogy a Nemzeti tehetség program (Ntp) komplex rendszer, több elemből áll; célja, hogy minden tehetséget megtaláljanak és végigkísérjék, segítsék őket tehetségük kibontakoztatásának útján. Ennek része a most meghirdetett ösztöndíj is.

Hozzátette: azt szeretnék, hogy a rendszerbe történő belépéstől kezdődően minden abszolút mérhető legyen. Aztán amikor a fiatalok kikerülnek az Ntp rendszeréből, azt is lehessen látni majd, hogyan hasznosultak a támogatott programok.

Kapcsolódó tartalom

Elmondta, valamennyi tehetséggondozó programot az új rendszerhez igazítva finomhangolják, és van olyan is, amely jelentősebben átalakul, de az ismert programok folytatódnak. A meglévő programokat az említett egységes mérési rendszerbe integrálják.

Hangsúlyozta: a finomhangolás lényege a nyomonkövethetőség és ezáltal a programok hatékonyságának növelése.

„Hazánk jövője a magyar családokban gyökerezik, a támogatásuk, valamint a tehetségek megtalálása közös érdekünk” – fogalmazott az államtitkár.

Kiemelt kép: Hornung Ágnes (Forrás: MTI)

Ajánljuk még