Aktuális

Hátborzongató felfedezést tett kertje rendezése közben a háztulajdonos

Diplomáciai nagyüzem: több olyan megállapodás született, amely növeli Magyarország energiabiztonságát

Vasárnap is folytatódott a diplomáciai nagyüzem Magyarországon. Orbán Viktor napközben mások mellett a török, a szerb, az azeri, a türkmén és a kirgiz elnököt is fogadta. A tárgyalások középpontjában energetikai kérdések álltak.

Folytatódott a diplomáciai nagyüzem Budapesten. A nemzeti ünnep napján is több ország vezetője érkezett munkalátogatásra a magyar fővárosba. Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnökkel kereskedelmi, biztonsági és energetikai kérdésekről tárgyalt a Karmelita kolostorban.

275 millió köbméternyi földgázt vásárolunk Törökországtól

A csúcstalálkozóról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: napirenden szerepelt a béketeremtés lehetősége a szomszédunkban, a földgázszállítási együttműködés, a gazdasági kapcsolatok és Svédország NATO-tagságának ratifikációja

„Sikerült véglegesíteni azt a megállapodást az MVM kereskedő vállalata és a Botas nevű török energiavállalat között, amelynek értelmében a jövő esztendőben 275 millió köbméternyi földgázt vásárolunk Törökországtól a tavasz és a nyár folyamán, ez a 275 millió köbméternyi földgáz majd hozzájárul az ország energiaellátásának biztonsága, illetve megteremti a fizikai földgázszállítási kapcsolatot Törökország és Magyarország között” – jelentett be a tárgyalásokat követően Szijjártó Péter.

Kapcsolódó tartalom

Szerbia biztosítani fogja a szállítási útvonalat, amennyiben Ukrajna felmondja az orosz földgáztranzit-megállapodást

Orbán Viktor Magyarország és Szerbia gazdasági kapcsolatait, az illegális migráció elleni fellépés lehetőségeit, valamint a közös energetikai és infrastrukturális projekteket tekintette át Alekszandar Vucsics szerb elnökkel.

A találkozó után Szijjártó Péter azt mondta Szerbia biztosítani fogja a szállítási útvonalat, amennyiben Ukrajna felmondja az orosz földgáz tranzit megállapodást. A külgazdasági és külügyminiszter aláhúzta: szeptembertől működni fog a szerb–magyar regionális gázkereskedő vállalat, ami egy újabb lépés az energiabiztonság felé,

„Szerbia elnöke világossá tette, hogy amennyiben Magyarország növelni kívánja a Szerbián keresztüli földgázszállításokat Magyarországra akkor Szerbia az ehhez szükséges szállítási kapacitásokat biztosítani tudja. Tehát ismételten bebizonyosodott, hogy korábban a Török Áramlat vezeték megépítésének ötlete és aztán ennek az ötletnek a végrehajtása az stratégiai fontosságú döntés volt” – mondta a tárcavezető.

Kapcsolódó tartalom

Egymilliárd köbméterre nőhet az Azerbajdzsánból érkező gázexport

Orbán Viktor kormányfő és Ilham Alijev azeri elnök vasárnapi tárgyalása után új dimenzióba lépett Magyarország energetikai együttműködése Azerbajdzsánnal, ugyanis a két ország között létrejött a fizikai földgázszállítási kapcsolat.

A gáztárolási és vásárlási megállapodásról Szijjártó Péter azt mondta idén százmillió köbméter földgáz érkezik a dél-kaukázusi országból hazánkba, ami a jövőben egymilliárd köbméterre nőhet.

„Egy ötvenmillió köbméteres földgázbértárolási szerződés is köttetett Magyarország és Azerbajdzsán között. A bértárolás megkezdődött, a földgázszállítás megindult, létre jött tehát egy teljesen új helyzet. Magyarország és Azerbajdzsán között valós fizikai földgáz áramlás van, és ez nagymértékben hozzá fog járulni az elkövetkező időszakban Magyarország földgázellátásának biztonságához” – számolt be Szijjártó Péter.

Kapcsolódó tartalom

A jövőbeli türkmén gázexport egyik célországa Magyarország lehet

Magyarország energiabiztonsága szempontjából kiemelt fontosságú tárgyalást folytatott Orbán Viktor Serdar Berdimuhamedow türkmén államfővel. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a megbeszélés után az MTI-vel közölte: az egyeztetés lényeges eleme, hogy a jövőbeli türkmén gázexport egyik célországa Magyarország legyen.

Kapcsolódó tartalom

Erősödnek a kapcsolatok Magyarország és Kirgizisztán között – közölte Havasi Bertalan, miután Orbán Viktor fogadta Szadir Zsaparov kirgiz elnököt. A két ország között dinamikus a párbeszéd, ami megalapozza a további együttműködést, amely iránt Magyarország továbbra is elkötelezett.

Orbán Viktor egyebek mellett az illegális bevándorlás elleni fokozott fellépésről tárgyalt Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagjával, valamint Milorad Dodikkal, a Boszniai Szerb Köztársaság elnökével. Orbán Viktor a megbeszélésen elmondta: országaink kapcsolatai továbbra is kiválóak, a cél hogy az együttműködéseket tovább erősítsék.

Ajánljuk még