Aktuális

Megpróbáltak a medve elől elmenekülni: tragédia lett a vége a túrának

Isten éltessen, Magyarország! Tűzijáték, légi parádé, Szent Jobb-körmenet, zászlófelvonás – nézze vissza a nemzeti ünnep legfontosabb pillanatait

| Szerző: hirado.hu
Idén is méltóképpen ünnepelte az ország Magyarország születésnapját. A központi helyszín ezúttal is a főváros volt. Az ünnepi program a hagyományoknak megfelelően a zászlófelvonással és a tisztavatással kezdődött a Kossuth Lajos téren. Ezt a légi parádé követte, majd délután a Szent Jobb-körmenet. Novák Katalin köztársasági elnök délelőtt Esztergomban mondott ünnepi beszédet. A programsorozatra a hagyományoknak megfelelően az ünnepi tűzijáték tette fel a koronát Budapesten. Ha lemaradt volna valamiről, vagy csak újra élné a legfontosabb pillanatokat, akkor jó helyen jár! Cikkünk frissült.

Kapcsolódó tartalom

Szent István-napi díszünnepség és tisztavatás

Kapcsolódó tartalom

Légi parádé

Kapcsolódó tartalom

Novák Katalin köztársasági elnök ünnepi beszédet mondott

Kapcsolódó tartalom

Szent Jobb-körmenet

Kapcsolódó tartalom

Varázslatos tűzijáték

Kapcsolódó tartalom

A tűzijátékról Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár korábban elmondta, hogy az idei művészeti koncepciót Iványi Árpád és Réti Barnabás, a látványtervet Seres Anikó készítette, a zenei aláfestést Elek Norbert komponálta. A tűzijátékot az Országház és a Duna-parti épületek grafikus fényfestése és drónshow egészíti majd ki, és ezúttal is görögtűz zárja. Újdonság lesz, hogy a vízfelületeken is kilőnek úszó pirotechnikai effekteket.

Ünnepi tűzijáték Budapesten 2023. augusztus 20-án (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

Korábban írtuk:

Mit tudunk még a tűzijátékról?

Harmincnégyezer pirotechnikai effekt, fényjáték, épületfestés, tűz alkotta úszó virágszőnyeg, lézershow és több száz drón lesz az augusztus 20-ai ünnepi rendezvénysorozat fináléján!

  • Majdnem kilencszáz drón száll fel vasárnap este Budapesten: Az idei drónshow különlegessége, hogy két helyszínen összesen 896 drón repül majd a magasba, különféle alakzatokat formálva a magyar történelem jelképeiből. A drónbemutató két helyszínén, a Parlament és a Petőfi híd fölött szinkronban zajlik majd, így a látogatók Budapest számos pontjáról láthatják az előadást. A nézők biztonságát 130 méter hosszú drónháló garantálja a Petőfi hídnál.
  • Minden eddiginél komplexebb tűzijáték alatt bengáli tüzek borítják be a Dunát, miközben a nemzeti történelem jelentős eseményeit élhetik át a látogatók a nemzetközileg is elismert magyar alkotóknak köszönhetően.
  • A teljes fővárosi Duna-parton élvezhető látványért 34 ezer pirotechnikai effekt felel, amelyeket 230 indítási pontról lőnek a magasba a Margit híd és a Petőfi híd közötti folyószakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon. A Dunán hét folyami uszályról és 65 pontonról indítják a rakétákat
  • Újdonság, hogy a show keretében bengáli tüzek alkotnak úszó virágszőnyeget a vízen, ezen felül lézershow színesíti a műsort a Duna két oldalán, gazdagítva a Lánchíd és az Erzsébet híd látványvilágát.
  • Az ünnepi tűzijáték középpontjában az a meghatározó történelmi mozzanat áll, amikor Szent István király a Szent Koronát és Magyarországot Szűz Máriának ajánlja fel.

Spicces az ország tortája

Hungarikumot – tokaji aszút – is tartalmaz a Spicces füge respektus névre keresztelt sütemény, mely idén elnyerte az ország tortája címet.

A nyertes torta mandulalisztes vajas piskótából, egy sóskaramellás mousse rétegből és egy kakaóbabtöretet is tartalmazó diós-karamellás ropogósból áll, a különleges ízvilágot a tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes fehércsokis párizsi krém (ganache) adja, amelyet egy diós morzsás, de mégis ropogós textúrájú süteménytészta koronáz meg.

A süteményt augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és az országtorta ponton, ahol a korábbi évek első helyezettjei is elérhetőek lesznek a látogatóknak. A szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda díjnyertes cukrásza, Lakatos Pál azt mondta: a Magyar Cukrász Ipartestület törekvése, hogy a nemzetközi trendet megtörve egy kicsit a magyar vonal felé irányítsa az ország tortája versenyt, és ennek megfelelően lett az idei nyertes torta egyik alapanyaga a tokaji aszú.

A Magyarország tortája cím idei nyertes alkotása, a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza, Lakatos Pál Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

További programhelyszínek és hasznos tudnivalók a Szentistvánnap.hu-n! 

Koncertek
Retro Tabán
1016 Budapest, Tabán

16.30 – 17.30
Roy és Ádám Trió koncert

17.30 – 18.30
Bon-Bon koncert

18.30 – 20.00
Neoton Família koncert

Road Movie Live
1111 Budapest, Műegyetem Rakpart

16.00 – 17.00
Galaxisok koncert

17.30 – 18.45
Lord koncert

19.15 – 20.30
Tankcsapda koncert

A MÁV-Start többletjáratokkal készül vasárnapra

A Szent István-napi rendezvények miatt a MÁV-Start többletjáratokkal készül vasárnapra.

Azt írták, mivel idén augusztus 20-a vasárnapra esik, munkanap-áthelyezés nem lesz, így a vonatközlekedési rend sem változik, de az esti tűzijátékról hazatérők kényelmesebb utazásáért a MÁV-Start a vonatokat több kocsival, két vagy három FLIRT motorvonat-egységgel és KISS emeletes motorvonatokkal indítja el.

Forgalomkorlátozások az ünnep miatt

Az augusztus 20-ai ünnepségek miatt ideiglenes forgalomkorlátozást rendeltek el a főváros több kerületében.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon az augusztus 12-től augusztus 23-ig érvényes megállási tilalmat, lezárásokat ismertetve kedden azt közölte, hogy a korlátozások az I., a II., az V., a IX., a XI., a XIII. és a XIV. kerületet érintik. Augusztus 20-án este lezárják majd a Lánchidat, az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat.
Nem használhatják az autósok a Budai alsó rakpartot a Slachta Margit rakparttól (Üstökös utca) a Dombóvári útig, a Műegyetem rakpartot a Budafoki úttól a Bertalan Lajos utcáig, a Petőfi híd felől a Szabadság híd irányába és a Pesti alsó rakpartot a Carl Lutz rakparttól (Jászai Mari tér) a Közraktár utcáig, valamint az Alkotmány utcát a Nagy Ignác utcától a Szemere utcáig. A lezárások és forgalomkorlátozások részleteiről a Police.hu oldalon lehet tájékozódni.

Égnek majd az őrtüzek is!

A székelyföldi Háromszék 31 településén gyújtanak őrtüzeket vasárnap este, a magyar államalapítás ünnepén.
Az őrtüzeket augusztus 20-án 21 órakor gyújtják meg valamennyi településen, de számos helyen egész napos ünnepségekkel emlékeznek a helyi közösségek a magyar államalapításra.

Ajánljuk még