Aktuális

Deutsch Tamás: Összeállt a Fidesz–KDNP EP-listája

Diplomáciai nagyüzem: Törökországból is elindulhat a földgázszállítás Magyarországra

Orbán Viktor kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök tárgyalásán napirenden volt a két ország közötti energetikai együttműködés és a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának ügye is – tájékoztatott vasárnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető leszögezte, hogy Magyarország és Törökország között eddig is stratégiai partnerség volt, a felek pedig már korábban megállapodtak arról, hogy ezen együttműködés szintjét kiemelt stratégiai partnerséggé emelik.

Ennek megfelelően

a török elnök ismét Budapestre látogat december 18-án, amikor megtartják a felső szintű stratégiai tanács ülését, amelynek során aláírják a megállapodást a kiemelt stratégiai partnerség megteremtésérő és a kölcsönös veszélyhelyzeti segítségnyújtásról

– közölte.

„Ez világosan mutatja az elkötelezettséget a két ország között az együttműködés fokozására, másrészt azt, hogy mindkét ország kifejezetten sokat profitál ebből a kétoldalú együttműködésből” – jelentette ki.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy sajnos az elmúlt időszakban több olyan esemény is történt, amely aktuálissá és indokolttá teszi az ilyen típusú megállapodásokat.

„Törökország rendkívül fontos, sőt nélkülözhetetlen szerepet játszik Magyarország energiaellátásának biztonságában, hiszen a Magyarországra irányuló földgázszállítások egy jelentős része Törökországon, a Török Áramlat gázvezetéken keresztül érkezik”

– mutatott rá.

Majd kifejtette, hogy Törökország tranzitszerepe tovább fog erősödni a magyar-azeri földgázszállítási szerződés életbe lépésével, valamint azzal, ha megindul a türkmenisztáni export is Európa irányába.

Kapcsolódó tartalom

Illetve aláhúzta, hogy az energetikai együttműködés azáltal is új dimenzióba lép, hogy

Törökországból is elindulhat a földgázszállítás, miután sikerült véglegesíteni a megegyezést az MVM és a Botas között 275 millió köbméternyi gáz jövő évi vásárlásáról.

„Ez a 275 millió köbméternyi földgáz majd hozzájárul az ország energiaellátásának biztonságához, és megteremti a fizikai földgázszállítási kapcsolatot Törökország és Magyarország között” – fogalmazott.

„Erről is tovább fogunk lépni, hiszen most döntés született arról, hogy a török földgáz magyarországi bértárolásáról is megkezdjük a tárgyalásokat” – tette hozzá.

A miniszter végül beszámolt arról is, hogy szóba került Svédország NATO-tagságának ratifikációja is, és emlékeztetett rá, hogy a magyar és a török parlament is nyári szünetet tart, így majd ősszel válhat újra aktuálissá a napirendre vétel kérdése.

„Abban maradtunk, hogy folyamatos egyeztetésben és kapcsolatban maradunk, tájékoztatjuk egymást a nemzeti parlamenti eljárások állásáról, illetve folyamatairól” – mondta.

Mint ismert a nemzeti ünnep és az atlétikai vb alkalmából diplomáciai csúcsüzem van Budapesten: sorra érkeztek a hétvégén az állami vezetők és politikusok a Karmeilta kolostorba, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel és Szijjártó Péterrel tárgyaltak.

Szombaton Budapestre érkezett Rusztam Minnyihanov, Tatárföld elnöke, Savkat Mirzijojev, az Üzbegisztáni Köztársaság elnöke, valamint Alekszandar Vucsics, a Szerb Köztársaság elnöke.

Vasárnap Türkmenisztán, Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság elnökével, valamint a bosznia-hercegovinai államelnökség képviselőjével folytatott kétoldalú tárgyalásokat a miniszterelnök, ezen kívül  az azeri, a kirgiz és a török államfőt is vendégül látta.

Kapcsolódó tartalom

A tárgyalások fontos kérdése az energetika volt, hiszen a türkmén, az azeri és a török elnök mellett Alekszandar Vucsics szerb államfővel is egyeztettek a kérdésben.

„Szerbia biztosítani fogja a szállítási útvonalat, amennyiben Ukrajna felmondja az Oroszországból érkező földgáz tranzitjára vonatkozó korábbi megállapodást” – mondta a tárgyalások után vasárnap Szijjártó Péter.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Orbán Viktor kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök (j) tárgyal a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án. A miniszterelnök mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Ajánljuk még