Időjárás

Gomolyosodik a felhőzet: mutatjuk, hol számíthatunk zivatarokra

Jön a vihar, mutatjuk, hol csaphat le

Kisebb eséllyel átmeneti viharos, kilométerenkénti 60–80 kilométeres széllökés, esetleg jégeső is társulhat a zivatarokhoz.

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom és Somogy vármegye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a négy vármegye egyes járásaiban a következő órákban az intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A meteorológiai szolgálat közölte: pénteken és szombaton napközben is szinte az egész országban alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához.

(Forrás: OMSZ)

Összességében szórványosan lehet zivatarokra számítani, ugyanakkor az ország bármely pontján megjelenhetnek.

Kapcsolódó tartalom

Az erősebb zivatargócokat főként felhőszakadás kísérheti, és 25-35 milliméter, de egymást követő zivatarcellákból akár 45-50 millimétert meghaladó csapadék is lehullhat. Kisebb eséllyel átmeneti viharos, kilométerenkénti 60–80 kilométeres széllökés, esetleg jégeső is társulhat a zivatarokhoz. Szombat estétől, késő estétől jelentősen csökken a zivatarok esélye.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, ha valakit autóvezetés közben ér a felhőszakadás, lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul.

Ahol villámárvíz alakul ki, már bokáig érő vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról.

Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert lát, vagy leszakadt vezetéket, jelezze a 112-es segélyhívón.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még