Aktuális

Eladó az Elvarázsolt kastély! Lessen be a lenyűgöző épületbe

Már csak néhány napig látható az izgalmas égi látvány, ami átíveli a teljes égboltot

| Szerző: hirado.hu
Holdsarlóval kezd és augusztus második teliholdjával zár az időszak, továbbra is láthatunk még meteorokat, és érdemes a nyári Tejút látványát is élvezni. Égi jelenségek augusztus második felében.

A kora esti időszak holdfénytől mentes lesz egészen augusztus 23-ig, így körülbelül egy hétig csodálhatjuk még a Tejút látványát. A Tejút középső régiója már csak egy kicsit látszik ilyenkor, és hamar le is nyugszik, ám cserébe a derengő csillagösvény átíveli a teljes égboltot – írja a National Geographic.

Az éjszaka közepén a Szaturnusz és a Jupiter is a Tejút alatt ragyog majd, ez még izgalmasabbá teszik az égi látványt.

Bár a jelentős meteorhullás már elmúlt, ilyenkor még mindig az átlagnál több hullócsillag jelenik meg az égen, így ha valaki a szabadban tölti az idejét, erre is érdemes figyelni. Nagyjából óránként tíz meteor biztosan feltűnik a hónap második felének holdmentes időszakában is.

Nem túl gyakori, hogy egy hónapban kétszer is van telihold, azonban augusztusban kétszer is megjelenik a sokak által kedvelt látvány. A legteltebb állapotában 31-én hajnalban, holdnyugta előtt lesz az égi kísérő, a holdnyugta viszont a napkelte után pár perccel várható.

Augusztus 30-án a holdkelte ideje a keleti határnál 19:28, Budapesten 19:39, nyugaton 19:48 – ez az időpont körülbelül 10 perccel a napnyugta utáni, így még világos égen lesz látható a holdkelte. Másnap, 31-én keleten 19:49, Budapesten 20:00, nyugaton 20:10 a holdkelte ideje, ezen az estén már kissé sötétedő égen bukkan fel a telihold.

Ajánljuk még