Aktuális

Újabb próbarepülésén megsemmisült a SpaceX gigászi űrrakétája – VIDEÓ

Piaci gondokat okoz nálunk az ukrán gabona, a kormány meghosszabbítaná az importtilalmat

| Szerző: hirado.hu
Továbbra sem engedné be Magyarországra az ukrán gabonát a kormány és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Brüsszel szeptember közepéig tiltotta meg az ukrán gabona behozatalát, de az érintett országok szerint legalább az év végéig meg kellene hosszabbítani az intézkedést. Nagy István agrárminiszter a Kossuth Rádióban arra is felhívta a figyelmet, már korábban is nagy mennyiségű ukrán termény ragadt Magyarországon. A kormány szerint a tranzitdíj-támogatás lehetne az egyik megoldás.

Egy hónap múlva lejár az ukrán gabonaimport tilalma az Európai Unióban. A búzára, kukoricára, repcemagra és napraforgómagra vonatkozó korlátozást öt uniós tagállam: Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia harcolta ki.

A régiót mostanra elárasztotta az ukrán gabona, ami teljesen letörte az árakat és eladhatatlanná tette a hazai terményeket. Az öt ország sürgős segítséget kért Brüsszeltől. Az unió az importtilalom mellett anyagi kompenzációt is nyújtott az érintett országoknak. Magyarország ebből 16 millió eurót, azaz több mint hat milliárd forintot kapott.

„Brüsszel támogatása az okozott kárnak a töredékét sem fedezi, inkább sértés, mint megoldás, hiszen több millió tonna ukrán gabona áramlott be Magyarországra”

– mondta a pestisrácok.hu videójában Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Kapcsolódó tartalom

„A pénzt nyilvánvalóan nem fogjuk a kasszában hagyni, hiszen ez a magyar gazdákat megilleti. De ez nem valójában nem segítség. Nagyon meg lennék lepve, ha Magyarország máshogy cselekedne, mint amit egyébként a lengyel miniszterelnök már belebegtetett, én azt gondolom, hogy mi is meg fogjuk védeni a magyar gazdákat az ukrán gabonától” – mondta Győrffy Balázs.

„Hiába tilos ukrán gabonát behozni Magyarországra, az unióban lévő mennyiségek

piaci zavarokat okoztak azokban az országokban, amelyek eladnák a terményeiket a hagyományos európai piacokon”

– vetette fel a problémát Nagy István a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Kapcsolódó tartalom

Az agrárminiszter elmondta: a tranzitdíj-támogatás lenne a megoldás arra, hogy az itt rekedt gabonát a tengerinél drágább szárazföldi útvonalon elszállítsák az északi, vagy a déli kikötőkbe, ahonnan aztán eljuthatnának azokba az országokba, amelyek Ukrajna fő gabonaimportőrei. Ellenkező esetben komoly gondokkal kell szembenézni.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy az az uniós rendelkezés, miszerint Ukrajna jövő nyárig vámmentesen hozhat be termékeket, már a hazai mézpiacon is gondokat okoz, mert a vevők nem a magyar, hanem az olcsóbb ukrán mézet veszik. De ugyanez a helyzet alakulhat ki a tojás és a csirkehús esetében is.

Kiemelte: ha nem lép fel közösen az EU, és nem fogad el egy szabályozó rendszert, akkor egész Európa mezőgazdasága veszélybe kerülhet. Nagy István azt mondta: Ukrajna még nem az Európai Unió tagja, de termékeivel a közös piac részévé vált, ugyanakkor nem vonatkoznak rá azok a szigorú uniós termelési szabályok, mint a tagállamok gazdálkodóira.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még