Aktuális

Orbán Viktor az Egyesült Államokba látogat, Donald Trump is fogadja

Szombaton több mint háromszáz tételre lehet licitálni Füreden

| Szerző: hirado.hu
A negyedik hete tartó aukciós kiállítást a Balaton legrangosabb kiállítóhelyén, a Vaszary Galériában aukció zárja a hétvégén. A 14. Pintér Aukción szombaton több mint háromszázharminc tételre lehet licitálni, de a füredi árverés immár a nyár elmaradhatatlan társasági eseménye.

Az utóbbi években, pontosabban a COVID-járvány óta nagyon sokan „rákaptak” az aukciók netes vagy telefonos licitálására, ezért a Balatonfüredi nyári aukción, a két-háromszáz fős résztvevők mellett még legalább ennyien vesznek részt a virtuális térből. Ezzel a részvétellel a nyári aukció a legjobb időszakát éli az anyagilag szorongatott időben.

A szombati árverés klasszikus tételei közül többek között Markó András munkáját érdemes kiemelni, aki a híres Markó festőcsalád tagjaként elsősorban Itáliában festett, azonban ez a munkája magyar tájat ábrázolja biedermeier korszakra jellemző finom ecsetkezeléssel romantikus stílusban.

Péterfy Ábel: Vitorlások

A tájképfestészet különc zsenijének, báró Mednyánszky Lászlónak három műve lesz  Füreden a hétvégén megvehető.  Két grafikára és egy tőle unikális témát megmutató éjszakai tengerpartot ábrázoló romantikus olajképre is lehet licitálni az aukción.

Az orientalista festészet egyik nemzetközileg is elismert és keresett magyar festője Tornai Gyula itt induló munkája kuriózum a magyar műtárgypiacon. A japán császárnőt ábrázoló festménye a művész a felkelő nap országában tett utazása alkalmából megörökített portré, mely téma sokkal ritkábban fordul elő aukciókon, mint a közel-keleti és indiai portréi és zsánerei.

Egry József, a Balaton és a fény festője két korai munkájával van jelen az árverési anyagban. Az egyik egy könnyed gouache tanulmány a Balatonról Badacsony irányába, a másik egy korábbi, Párizsban tett 1906-os útja alkalmából készített olajkép.

A modern képek közül említésre méltóak a Nyolcak csoportjába tartozó Pór Bertalan, Czóbel Béla, Berény Róbert és Márffy Ödön munkái. A Dunakanyar festőjeként is emlegetett Szőnyi István, a Zebegényi iskola alapítója szintén egy érzékeny és finom tájképpel idézi meg a pasztellszínekbe borított épített környezet és a természet harmóniáját.

Az utóbbi évek nagy felfedezettje a vezető aukciósházaknál Móricz Margit, aki egy 30-as évekbeli, Dinnyevásár c. képpel van jelen az anyagban. Ez lesz egyben a legmagasabb áron kikiáltott tétel, 7 millió forintról indul a „verseny”.

A római iskola egyik legismertebb és legsokoldalúbb művészétől, Molnár C. Páltól tizenegy képre licitálhatnak a résztvevők. Az anyagban a kedvelt itáliai tájképei, az utazásai alatt készített útiképei és egyedi, modern hangvételű szakrális zsánerei szerepelnek.

Bornemisza László, akinek munkássága az utóbbi időkben a gyűjtők körében is egyre népszerűbb, kedves, visszatérő kislányfiguráját Lumikkit ezúttal meseváros közepén Gulácsy Lajos Na’Conxypan egyszerre groteszk és mulattató figuráit idéző forgatagában vásárolhatjuk meg.

Az elmúlt évek egyértelmű sztárja, Czene Béla, aki idén két női akttal szerepel az aukción, 1973-ból és 1965-ből.

Különleges tételünk Kondor Béla Háború c. egyedi beavatkozású rézkarca 1966-ból, mely egyben a művész saját példánya. Kokas Ignác megkerülhetetlen alkotója nyári aukcióinknak, idén is két munkával van jelen.

Ebben az évben is erős a kortárs grafikai blokk: a 60-as, 70-es, 80-as években induló magyar neo-avantgarde művészektől (Vasarely Viktor, Lantos Ferenc, Maurer Dóra, Keserü Ilona, Nádler Róbert, efZámbó István) sokszorosított és egyedi munkákra lehet licitálni.

A legrangosabb kortárs művészek évről évre növekvő számban vesznek részt az aukción és egyre többen vásárolják képeiket. Nevek a teljesség igénye nélkül: a szenior generációból (Fehér László, Bukta Imre, Keserü Ilona, efZámbó István, Turcsányi Antal, Szemadám György, Olajos György, Szyksznian Wanda), a közép generációból (Weiler Péter, Király Gábor, Osgyányi Sára), és a legfiatalabbaktól (Marosi Panni, Labrosse Daniel, Minyó János).

Ajánljuk még