Baleset

Két autó frontálisan ütközött, a balesetben egy ember meghalt, többen megsérültek

Metropol: Több száz millió forintnyi bírságot kellett a fővárosnak kifizetnie a szabálytalan közbeszerzések miatt

Több száz millió forintnyi bírságot kellett már a fővárosnak kifizetnie a szabálytalan közbeszerzések miatt – hívta fel a figyelmet a Metropol. A lap gyűjtése szerint a Blaha Lujza tér felújításánál, valamint a busz- és villamosbeszerzéseknél történt szabálytalanságok miatt kellett eddig a legtöbb pénzt büntetésekre fordítani.

Négy év alatt nem sok új kezdeményezés történt Budapesten – mondta Tarlós István az InfoRádiónak. A korábbi főpolgármester kiemelte: elképzelhető, hogy valóban csődhelyzetbe került a főváros, ennek esélye azonban nemcsak az ő vezetése, de azt megelőzően Demszky idejében sem merült fel soha.

„Az a főpolgármester, akinek az idején először az egyesített város százötven éves történelme során csődbe kerül a város, hogy is mondjam, annak nem szeretnék a helyében lenni. Az, ahogy a fiatalok mondják, azért az nagyon gáz” – fogalmazott Tarlós István.

Kapcsolódó tartalom

Karácsony Gergely főpolgármester három hete a közösségi oldalán jelentette be, hogy a főváros csődközeli helyzete miatt megszorításokra van szükség. Ezért szeptembertől közel 30 százalékkal drágul a BKV-jegyek ára. Nem sokkal később a vízdíjemelés mellett kezdett el érvelni. Hazaárulást súroló felelőtlenségnek nevezte, ha nem drágul a vízdíj Budapesten.

A főpolgármester-helyettes is beszállt a kampányba. Tüttő Kata hetek óta arról beszél, hogy jelentősen, akár háromszorosára kell emelni a vízdíjat, mert szerinte tarthatatlanul alacsony a szolgáltatás ára Budapesten.

Az MSZP-s politikus szerint a Fővárosi Vízművek vesztesége mostanra odáig jutott, hogy ha nem lesz vízdíjemelés, akkor a kieső forrásokat a közlekedés, a közvilágítás és a kaszálás forrásaiból kell majd pótolnia a fővárosnak.

Nincs pénz? A gatyájukat is bírságokra költik a baloldali önkormányzatok! – erről közölt cikket a Metropol. A portál arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben Karácsony Gergelyék folyamatosan arról panaszkodnak, hogy nincs pénze a fővárosnak, kemény bírságokat fizetnek ki a budapestiek adójából. Kiemelik: Karácsonyék több száz milliónyi bírságot fizettek már ki, a főváros szabálytalan közbeszerzései miatt eddig már legalább 300 millió forint folyt el büntetésekre.

Szabálytalan közbeszerzés miatt például 150 milliós bírságot szabtak ki a frankfurti használt villamosok 7 milliárdos beszerzése kapcsán, a Blaha Lujza tér felújítása okán pedig több mint 200 millió forintos büntetést kaptak, amelyet a budapesti adófizetők fizettek meg. A Metropol azt is kiemelte: a Tüttő Kata-féle buszbérléstender miatt csaknem egymilliárd forintot bukott el a főváros, egy másik közlekedési reklámtenderen pedig 2019 év végétől mostanáig 3,5 milliárd forintot dobtak ki az ablakon.

Kapcsolódó tartalom

Összehasonlítva azzal a kilenc évvel, amikor Tarlós István vezette Budapestet, Karácsony már most a bírságok sokszorosával „büszkélkedhet” – ezt a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője mondta korábban a Metropolnak. Wintermantel Zsolt szerint Karácsonyék folyamatosan hibáznak, a szabálytalanságokat egyszerűen nem tudják vagy nem akarják elkerülni. Hozzátette: a Lánchíd felújítása miatt is újabb bírság várható, ugyanis a baloldali többségű városvezetés nem jelentette be időben az alvállalkozókat.

A Metropol megjegyzi: a baloldali kerületek szintén élen járnak a bírságfizetésben, a szabálytalan pályázatok kiírásában, illetve az egyszereplős tenderekben.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. június 28-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ajánljuk még