Aktuális

Mutatjuk a hét legszerencsésebb hat számát

Magyar Nemzet: A DatAdat jórészt maga vezényelte az ellenzék választási kampányát

Nemcsak a külföldi pénzek elosztásában, hanem a baloldal választási kampányában is részt vett a DatAdat. Erről a Magyar Nemzet írt a baloldali kampányfinanszírozást feltáró cikksorozatának újabb részében. A lap szerint azon túl, hogy a Bajnai Gordon nevével fémjelzett társaság központi szerepet töltött be a több milliárd forintnyi külföldi pénz szétosztásában a baloldali dollármédiumok között, a cégcsoport jórészt maga vezényelte az ellenzék választási kampányát. A cikkben több céget is felsorolnak, amelyek – ahogy a Magyar Nemzet fogalmaz – a DatAdathoz fűződő szoros viszony mellett az amerikai Demokrata Párthoz is be vannak csatornázva.

A Bajnai Gordon-féle DatAdat cégcsoport és az Ezalényeg lapcsoportot is kiadó Oraculum 2020 kft tulajdonosi körének szereplői tűnnek fel a baloldal kampánymédiájának hátterében – derült ki a Magyar Nemzet „Egy kampányra szabott médiabirodalom tündöklése és bukása” című cikksorozatából.

Az adatgyűjtésre és a választói célcsoport elemzésére szakosodott DatAdatnak a baloldal kampányfinanszírozási botrányában játszott szerepéről eddig elsősorban az jelent meg a sajtóban, hogy a cégcsoport miként osztotta tovább a külföldről érkező milliárdokat a szivárványkoalíció üzeneteit közvetítő médiumoknak. A Magyar Nemzet a cikksorozat legújabb részében viszont arról ír:

mindez csak a jéghegy csúcsa, a DatAdat ugyanis jórészt maga vezényelte az ellenzék választási kampányát.

Kapcsolódó tartalom

A lap úgy fogalmaz: a Bajnai Gordon nevével fémjelzett cégcsoport számos adatkezelő és pénzgyűjtő vállalkozást irányított, amelyek például a baloldal képviselő-jelöltjeként induló Jámbor András féle Szikra Mozgalom projektjeiben érhetők tetten. A Szikra Mozgalom adatfeldolgozói között a DatAdat Észtországban és Ausztriában bejegyzett ága is megtalálható, és a szervezetnek az online pénzgyűjtésben segítséget nyújtó vállalkozások is kapcsolatban állnak a DatAdattal. A cikkben több céget is felsorolnak, amelyek – ahogy a Magyar Nemzet fogalmaz –

a DatAdathoz fűződő szoros viszony mellett az amerikai Demokrata Párthoz is be vannak csatornázva.

A médiabirodalom részeként közben főként a Mérce nevű portált használták, amelynek alapítója szintén Jámbor András és a mai napig a Szikra Mozgalom szócsöveként működik – teszi hozzá a Magyar Nemzet. A cikkben arról is szó esik, hogy a Mércéhez érkező donációk jelentős részét is a baloldal kampányára költhették. Erre utal a lap szerint, hogy a Mérce költségei 2019-ben, vagyis éppen a legutóbbi önkormányzati választás évében a duplájára emelkedtek, miközben az általuk megjelentetett cikkek száma elmaradt a korábbi évekétől. A Magyar Nemzet megjegyzi:

a Mércét 2021-ben egy a Soros György féle Nyílt Társadalom Alapítvány tagjait is tömörítő szervezet ötezer euróval támogatta, 2022-ben pedig a CEU- tól kaptak ugyanekkora összeget és a Gulyás Márton-féle Partizán mögött álló alapítványtól is milliók érkeztek hozzájuk.

Kapcsolódó tartalom

A Nemzeti Információs Központ jelentése szerint annak a több mint négymilliárd forintnak a csaknem kilencven százaléka is a DatAdatnál és az Oraculum 2020 kft tulajdonosi körénél landolt, amelyről Márki-Zay Péter csaknem egy éve szólta el magát.

A pénz az Egyesült Államokból – a Korányi Dávid-féle Action for Democracy-n keresztül – és egy svájci alapítványtól érkezett a baloldal kampányának támogatására.

A kiemelt kép: illusztráció

Ajánljuk még